Veiligheid onder hoogspanning? Niet met het Safebook van weefmachinebouwer Vandewiele

Veiligheidsopleidingen op maat bij Vandewiele
Damien G.
23/04/2024 |

Bij Vandewiele in Marke ontwerpen ze hoogtechnologische machines voor de textielindustrie. De risico’s op de werkvloer zijn divers. Een doordacht beleid en de juiste opleidingen inzake (elektrische) veiligheid zijn dus extra belangrijk. Preventieadviseur en milieucoördinator Dries Wyffels legt uit.

Kun je ons om te beginnen vertellen wat Vandewiele doet?
 

Vandewiele telt wereldwijd zo’n vijftien vestigingen. Die ontwerpen en assembleren geavanceerde machines en accessoires voor de productie van textieltoepassingen, van grondstof tot afgewerkt product. In Marke, waar we met zo’n 600 mensen werken, ligt de focus op machines voor het weven en tuften van tapijt en de productie van jacquardmachines waarmee je dessins kunt maken in tapijt. De helft van onze medewerkers zijn arbeiders, de andere helft bedienden. We hebben namelijk naast onze uitgebreide R&D-afdeling ook ruime productiefaciliteiten.

Omdat we machines bouwen voor het hele productieproces, zijn onze activiteiten zeer gevarieerd. Daardoor moeten we rekening houden met een brede waaier aan risico’s, van de kleine gevaren op de administratieve afdeling, tot de grotere op plaatsen als het magazijn, montage, productie en ook in bijvoorbeeld de ijzergieterij. Om hierop voorbereid te zijn, hebben we een globaal preventieplan.

Daarin is een centrale rol weggelegd voor ons “safebookprogramma”. Dat omvat onder andere een rondgang met de verantwoordelijken om werkpost per werkpost de situatie te analyseren en op regelmatige basis aanbevelingen en procedures te publiceren. Daarvoor gebruikten we vroeger affiches, nu zetten we ook tv-schermen in de werkplaatsen in.

Zijn er bijzondere maatregelen nodig voor jullie montage- en productieactiviteiten?

Bij onze montage- en productieactiviteiten worden er veel stukken gemanipuleerd, vaak met rolbruggen en hijskranen. Ongevallen kunnen dus gebeuren en daarom voorzien we opleidingen voor het gebruik van hijstoebehoren. Al onze arbeiders zijn verantwoordelijk voor de veiligheid on site.

En hoe zit het met opleidingen in elektrische veiligheid?
 

Onze site beslaat 15 hectare, met 600 tot 700 installaties die allemaal gevoed moeten worden. Ons eigen hoogspanningsnet is bijgevolg relatief uitgebreid, met een 10-tal hoogspanningscabines en zo’n 1500 tot 2000 laagspanningsborden. Elke dag zijn er wel wijzigingen als het om elektriciteit gaat: er worden nieuwe machines aangesloten of er zijn verbouwingen. Het hele elektriciteitsnet bij ons is een dynamisch gegeven.

De medewerkers die de aanpassingen moeten doen aan het elektrische net, moeten bijgevolg ook voldoende opgeleid zijn. In die optiek waren we al geruime tijd op zoek naar een partner om die opleiding te organiseren en dat is ENGIE geworden, al jaren onze energieleverancier. In het verleden beperkten we de opleiding tot de medewerkers die onze machines in bedrijf stelden bij onze klanten, maar nu hebben we de doelgroep verruimd, met inbegrip van een opfriscursus voor iedereen van de technische dienst die instaat voor onze interne productie-installaties. We werken bijna 24/7 en dienen ervoor te zorgen dat er altijd gekwalificeerd personeel ter plaatse is dat bij een incident kan ingrijpen aan elektrische installaties.

We volgden de opleiding in het ENGIE-opleidingscentrum in Kallo, omdat we daar het nodige trainingsmateriaal hebben om op een verantwoorde en veilige manier te schakelen op een hoogspanningsinstallatie. Toch is dit een gepersonaliseerde opleiding, op maat van ons bedrijf. Gino Weemaes, de instructeur, is vooraf bij ons langs geweest om onze installatie en onze specifieke behoeftes in kaart te brengen. Op basis daarvan heeft hij deze opleiding georganiseerd.

Wilt u ook een opleiding elektrische veiligheid (standaard of op maat) voor uw werknemers?