Energietransitieaudit levert De Brug twee keer winst op

Is een energietransitieaudit de moeite waard? Bij De Brug uit Mortsel twijfelt Luk Cools niet. Het maatwerkbedrijf kan jaarlijks meer dan 60.000 euro besparen op elektriciteit en verwarming en tegelijk meer dan 240 ton aan CO2 vermijden.
Isabelle
Isabelle V.
23/04/2025 |
A factory worker is engaged in operating machinery, demonstrating skill and concentration in a manufacturing environment.

De Brug is een maatwerkbedrijf. Het stelt meer dan 300 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werk. Omdat het ontstaan is vanuit een psychiatrisch ziekenhuis van de Broeders van Liefde heeft het nog altijd bijzondere aandacht voor mensen met een psychologische beperking.

Het bedrijf legt zich toe op onderaanneming voor de maakindustrie. “Daardoor zijn we energie-intensief. Op jaarbasis verbruiken we 1,1 miljoen kWh aan elektriciteit en zowat 2 miljoen kWh aan gas. Nu er druk staat op de maakindustrie, moeten we dan ook meer kijken naar onze kosten. En dan komt ook de energiefactuur in het vizier”, zegt productiedirecteur Luk Cools. “We wilden dan ook meer zelfvoorzienend worden voor onze energie. Via onze 2.200 zonnepanelen wekken we zelf al zowat 30% van onze energie op. Daarvan moeten we dan weer 30% in het net injecteren. Vooral in de zomerperiode zitten we gedurende een drietal weken met heel wat injectie omdat er dan veel zonne-energie is, terwijl onze productie stilligt.” Om de situatie objectief te kunnen analyseren, vroeg De Brug een energietransitieaudit aan bij ENGIE. “Daarvoor kregen we eerst veel vragen over onze site. Vervolgens maakten we een rondgang door het bedrijf, samen met de mensen van onze technische dienst.”

A man operates a machine in a factory, focused on his task amidst industrial surroundings.

Snelle winsten

A man stands in a factory, surrounded by machinery and equipment, wearing safety gear and focused on his work.

De analyse leverde een reeks aanbevelingen op. Het gaat van quick wins tot complexere ingrepen, met telkens een terugverdientermijn. Cools: “Wij begonnen met de quick wins. Soms gaat het om vrij eenvoudige dingen. Zo hing bij ons de thermostaat achter het verwarmingstoestel. We konden onze verlichtingsdetectoren ook beter afstellen op de werkelijke behoefte. Nu gaan we onze tl-lampen vervangen door ledlampen. Dat betekent dat we ook de ballast moeten bekijken. Zijn onze armaturen nog conform? We denken eraan om zelf een prototype te maken en er een CE-keuring voor aan te vragen.” Ook vraagt De Brug medewerking aan zijn personeel. “We hebben per afdeling mensen aangeduid die onnodig energieverbruik moeten vermijden. Dat heeft als bijkomend voordeel dat ze dat ook meenemen naar hun privésituatie.”

Andere zaken vergen iets meer tijd en studie. Zo stelt de audit voor om extra zonnepanelen te leggen en die te combineren met een batterij. “Voor de zonnepanelen laten we nu de stabiliteit van ons bedrijfsdak berekenen. En voor de batterij hebben we groen licht van de stad en de brandweer nodig.” Nog andere voorstellen worden opgenomen in een masterplan. Dat geldt onder meer voor de verwarming. “We werken nog met gasbranders die gedateerd zijn. We willen naar lucht-luchtwarmtepompen overschakelen. We willen ook meer tussensassen creëren. Als een vorklift binnenrijdt, koelt dan niet de hele afdeling af. Ik was heel erg gefixeerd op bijkomende zonnepanelen, zodat ik wat minder aandacht had voor andere zaken. Daarom is zo’n rapport erg nuttig.”

Ecologische voetafdruk

Naast het besparen op energie kan De Brug ook zijn ecologische voetafdruk verlagen. “Voor ons is dat superbelangrijk”, aldus nog Cools; “Nu de maakindustrie het lastig heeft, richten we ons nu ook op de circulaire sector, waarbij we bijvoorbeeld kantoorstoelen gaan herbestoffen of met restproducten van de houthandel nieuwe producten gaan maken. Daarin is duurzaamheid erg belangrijk. Ik heb zelf een CSRD-opleiding gevolgd om de impact van ons bedrijf op het klimaat in beeld te kunnen brengen. Dat was een eye-opener.” 

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw energiefactuur? Vraag dan zeker een energietransitieaudit aan!