Wat als uw fotovoltaïsche project gefinancierd werd? 6 vragen aan Charlotte

Iedereen is ondertussen overtuigd van de voordelen van zonnepanelen, maar veel bedrijven stellen zich de vraag hoe ze die moeten financieren. Een derde-investeerdersoplossing is een aantrekkelijke manier om te profiteren van zonne-energie zonder enige initiële investering van uw kant. Charlotte Barthélemy, projectmanager bij ENGIE Sun4Business, beantwoordt de meest gestelde vragen die bedrijven haar stellen.
Hélène D.
02/10/2024 |

1. Hebben we er belang bij om ons zonneproject door ENGIE te laten financieren?

Charlotte: "Als u uw zonneproject laat financieren door ENGIE, kunt u uw financiële middelen vrijhouden voor projecten die nauwer aansluiten bij uw core business, terwijl u toch de voordelen van een zonnepaneleninstallatie geniet. 

Aangezien alles wordt beheerd door ENGIE, hoeven u en uw medewerkers zich geen zorgen te maken over de uitvoering van het project. Wij zorgen voor de volledige installatie en voor de operationele opvolging van de panelen. Zo hebt u gemoedsrust en kunnen uw medewerkers zich concentreren op hun kerntaken. Ieder zijn expertise. 😉 

U profiteert van een fotovoltaïsche installatie zonder initiële investering. U verlaagt uw energiekosten en uw afhankelijkheid van schommelende marktprijzen. En tegelijkertijd vermindert u uw CO2-uitstoot."

2. Wat houdt jullie financieringspakket eigenlijk in?

Charlotte: "Deze vraag komt natuurlijk vaak terug! De bedrijven waar ik mee werk, vragen zich vaak af of ze naast de panelen nog met andere kosten rekening moeten houden, waar ze niet direct aan denken... Wees gerust, er zijn geen onaangename verrassingen! De derde-investeerdersoplossing dekt alle essentiële aspecten van uw project: 

  • Moeten er elektrische werken gebeuren? Misschien moet u uw hoogspanningscabine aanpassen of een nieuwe transformator installeren. Onze experts op het gebied van elektrische aansluitingen zorgen ervoor dat uw elektrische installatie aangepast is aan uw project.
     
  • Als het dak van uw gebouw gerenoveerd moet worden, kan dit ook worden gedekt door onze financieringsoplossing.
     
  • ENGIE zorgt uiteraard voor alle administratieve formaliteiten, waaronder de gesprekken met de netbeheerders om de nodige goedkeuringen te verkrijgen en de voorbereiding van de vergunningsaanvragen (voornamelijk voor installaties op de grond of carports).
     
  • Tijdens het hele project volgen we strikte veiligheidsnormen.
     
  • Tijdens de hele duur van het contract ziet ons team toe op de goede werking en optimalisatie van uw zonneproductie. Dankzij preventief onderhoud en eventuele herstellingen kunt u met een gerust hart genieten.
     
  • Uw milieu-engagement in de kijker zetten, doen we ook. We communiceren over uw project via LinkedIn, video's, persberichten, enz. U kunt deze verschillende communicatiemiddelen natuurlijk ook gebruiken op uw website of om uw project bij uw klanten te promoten! "

3. Wat is de tegenprestatie voor de financiering van een PV-project?

Charlotte: "In ruil voor de financiering en het beheer van uw project, verkopen we u de opgewekte elektriciteit tegen een PPA-prijs (Power Purchase Agreement) in €/MWh. Die prijs wordt vastgelegd in het contract, voor de hele duur van het contract, dat kan variëren van 10 tot 25 jaar, afhankelijk van uw project. Het is net als bij een fiets- of autoverhuursysteem met zelfbediening, waarbij u betaalt voor de tijd of de kilometers: hier koopt u de zonne-energie die op uw locatie wordt geproduceerd. 

Dat PPA-contract garandeert u een vast tarief voor de elektriciteit die wordt geproduceerd door de PV-installatie voor de duur van het contract, zodat u uw energiekosten op lange termijn kunt plannen.

Hierdoor verlaagt u onmiddellijk uw energiefactuur en de ecologische voetafdruk van uw bedrijf.

Aan het einde van het contract wordt u eigenaar van de fotovoltaïsche installatie en profiteert u gratis van de opgewekte elektriciteit. Dat betekent dat u een deel van uw energiekosten voor minstens 25 jaar kunt veiligstellen."

4. Hoe werkt het in de praktijk?

Charlotte: "U tekent twee contracten met ENGIE: een PPA-contract voor de aankoop van de zonne-energie en een oppervlakterechtcontract om de rechten van ENGIE op de panelen veilig te stellen.

De PPA bepaalt de prijs van uw elektriciteit in €/MWh voor de overeengekomen contractjaren. Dat contract bepaalt dus de voorwaarden voor de levering van elektriciteit die door zonne-energie is opgewekt.

Wat het recht van opstal betreft, is het te vergelijken met een huurcontract waarmee ENGIE het recht op de zonnepanelen behoudt voor de duur van het contract, om zich te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden."

5. Wat als mijn bedrijf werken moet uitvoeren in de buurt van de zonnepanelen of als we verhuizen?

Charlotte: "Als u verhuist, hebt u verschillende opties: de toekomstige huurder kan uw project overnemen of u kunt de installatie tegen restwaarde kopen. 

Het is uiteraard altijd makkelijker om de werkzaamheden uit te voeren voor u de zonnepanelen installeert. 

Als er na de installatie aanpassingen gedaan moeten worden, is ENGIE natuurlijk over het algemeen flexibel, maar er kunnen kosten in rekening worden gebracht als het verplaatsen van de panelen tijd kost. "

6. Voor wie is deze oplossing? Zijn er vereisten?

Charlotte: " Deze financieringsoplossing is beschikbaar voor bedrijven met een elektriciteitsverbruik van meer dan 1 GWh per jaar en met een beschikbare oppervlakte van 10.000 m², zowel op het dak, op de grond als op de parking."