Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Nieuwe nettarieven

voor ondernemingen in Vlaanderen

Om het elektriceitsnetwerk in Vlaanderen in de toekomst stabiel en betrouwbaar te houden voert de energieregulator VREG vanaf 1 januari 2023 nieuwe nettarieven in voor de aanrekening van de distributie- en transportkosten op elektriciteit.

Veelgestelde vragen

Voor bedrijven aangesloten op het hoogspanningsnet

Waarom voert de VREG het capaciteitstarief in?

Elektriciteit speelt een steeds belangrijkere rol in de energietransitie. We rijden meer elektrisch, we injecteren meer elektriciteit op het net dankzij zonnepaneleninstallaties en windmolens en we gebruiken nieuwe technologieën, zoals de warmtepomp voor verwarming.
 

Momenteel is de capaciteit van de elektriciteitsnetten in Vlaanderen nog groot genoeg voor deze transitie. Maar de VREG wil het netwerk ook in de toekomst stabiel en betrouwbaar houden, zonder dure investeringen.
 

Daarom voert de energieregulator het capaciteitstarief in voor een deel van de netwerkkosten. Zo draagt uw onderneming vanaf 2023 niet alleen bij voor de hoeveelheid stroom die het afneemt van het net, maar ook voor de pieken die u creëert door meerdere energieverslindende toestellen tegelijk aan te zetten.

Kortom: wie zijn verbruik spreidt, betaalt minder netwerkkosten dan wie dit niet doet.


Welk vermogen moet ik doorgeven aan de netbeheerder?


Hoe moet ik het toegangsvermogen aangeven?


Kan het toegangsvermogen bijgesteld worden?

Het toegangsvermogen kan tijdens de verbruiksperiode iedere maand naar boven (niet naar beneden!) bijgesteld worden in functie van verwachte benodigde capaciteit van de volgende maand.

Belangrijk dus om bij de eerste invoering (voor ingang van het nieuwe jaar) een correcte inschatting te maken aangezien deze de basis zal vormen gedurende het hele jaar. 
 


Wat als het aangegeven toegangsvermogen overschreden werd?

Bij een overschrijding zal bijkomend tarief aangerekend worden. Dit overschrijdingstarief zal berekend worden aan de hand van de hoogst gemeten overschrijding en zal gedurende de 11 daaropvolgende maanden steeds opnieuw aangerekend worden.

U vermijdt best een overschrijding door een hogere toegangsvermogen in te stellen. Een overschrijding zal duurder uitkomen doordat u gedurende 12 maanden het bijkomend tarief betaalt. 
 


Wat is de impact op mijn netwerkkosten?


Is het capaciteitstarief ook van toepassing op injectie?

Neen. U betaalt geen capaciteitstarief voor de injectiepieken die u creëert op het net.


Hoe wordt het toegangsvermogen berekend voor klassieke meters?

Indien uw onderneming een klassieke meter heeft wordt het piekvermogen niet geregistreerd.

In dat geval wordt een forfaitair bedrag aangerekend, dat overeenstemt met een minimumpiek van 2,5 kW (= minimale bijdrage in de netkosten).
 

Voor bedrijven met een digitale meter wordt er een rollend gemiddelde maandpiek (kW) aangerekend.
Deze wordt berekend op basis van de pieken van de voorafgaande 12 maanden.


Wat als mijn maandpiek tijdens de daluren plaatsvindt?

De VREG wil dat iedereen zijn verbruik zoveel mogelijk spreidt. Het maakt dus niet uit of uw maandpiek ’s nachts of overdag valt. Voor de berekening van de energiekost blijft het dag- en nachttarief bij ENGIE wel bestaan.


Blijft het dag- en nachttarief bestaan?

Ja. Voor de berekening van de energiekost blijft het dag- en nachttarief van toepassing bij ENGIE.
Voor de berekening van de netkosten niet langer.


Wat is de impact op het reactief verbruik?

Vanaf 1 januari 2023 zal de kost voor reactief verbruik per kwartier berekend worden (in plaats van per maand). Het zal dus niet langer mogelijk zijn om binnen eenzelfde maand momenten met veel reactieve energie te compenseren door momenten met zeer weinig reactieve energie.