Waarom verandert de prijs van aardgas dagelijks?

Aardgas wordt zowel door particulieren als door bedrijven zeer veel gebruikt en de prijs ervan kan sterk variëren. Maar hoe kunnen we die prijsschommelingen verklaren? Hoe worden de prijzen dagelijks bepaald? Wij nemen u mee naar de fascinerende wereld van vraag en aanbod...
Emilie K.
15/06/2022 |

Zoals vaak gebeurt, zijn ook de gasprijzen het resultaat van een ontmoeting tussen vraag en aanbod. Aan de ene kant de beschikbare hoeveelheid en aan de andere kant de optelsom van alle behoeften van de verschillende spelers. Het principe is heel eenvoudig: is het aanbod hoger dan de vraag, dan dalen de prijzen. En omgekeerd ... Als gas schaars wordt, stijgen de prijzen.

Drie bronnen van gasproductie

De prijzen van aardgas worden berekend op Europese of zelfs wereldschaal. En terecht, want in West-Europa produceren enkel Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk gas in overvloed. Hun productie volstaat echter niet om aan de vraag te voldoen.

Andere landen zoals België of Frankrijk kunnen niet anders dan gas invoeren. Ze importeren bijvoorbeeld uit Noorwegen via een uitgebreid netwerk van gaspijpleidingen, maar ook uit landen die nog verder verwijderd zijn zoals Qatar of de VS. In dat laatste geval wordt het gas vloeibaar gemaakt (lng) zodat het volume kleiner is en het gas per boot kan worden vervoerd.

Voorraden om prijsschommelingen te beperken

Het aanbod van aardgas hangt echter niet alleen af van de productie, maar ook van de voorraden. In de winter is er meer nood aan gas, dus in dat seizoen hebben de prijzen doorgaans de neiging om te stijgen. Om te besparen en om bevoorradingsproblemen te beperken, slaan de landen dan ook voorraden op in april en mei wanneer de prijzen normaal gezien lager zijn.

Drie soorten behoeften aan gas

Heel wat consumenten hebben gas nodig. Naast de gezinnen – die gas voornamelijk gebruiken om te verwarmen of om te koken – hebben ook de industrie, de voedingsmiddelensector en de chemiesector deze brandstof broodnodig. Tot slot zijn er ook nog de energieleveranciers die gas gebruiken als grondstof om hun elektriciteit te produceren.

Prijs per kWh: een kwestie van evenwicht

Het is net die verhouding tussen vraag en aanbod – of toch in elk geval tussen het anticiperen op vraag en aanbod – die de prijzen op de aardgasmarkt bepaalt. Niet alleen op zeer korte termijn, maar ook op veel langere termijn. Het is immers mogelijk om voorspellingen te doen voor meerdere jaren.

Let wel op, want er zijn verschillende factoren die tegen deze voorspellingen in kunnen gaan. Zo kunnen een bijzonder strenge winter, een plotse economische crisis, ongeplande onderhoudswerkzaamheden of geopolitieke spanningen voor een onevenwicht zorgen en dus de prijs per kilowattuur de hoogte injagen. Als het gaat om energie, geldt eigenlijk maar één principe: de actualiteit op de voet volgen.

Schrijf in op Energy Market News en volg de energiemarkten op de voet. Elke week krijgt u van ons een update en u kunt zich inschrijven voor onze gratis webinars. U kunt ons ook volgen via LinkedIn.

In deze video geeft Stéphane uitleg over het spel van vraag en aanbod en hoe de gasprijs bepaald wordt.

De aardgasmarkt: hoe werkt die?

Wilt u weten hoe de energiemarkt écht werkt?

Download gratis en vrijblijvend onze 4-delige gids.

  • Leer meer over de verschillende energiemarkten
  • Ontdek de factoren die de gas- en elektriciteitsprijs bepalen
  • Kijk welke gebeurtenissen de prijsschommelingen van de afgelopen jaren bepaalden
  • Krijg tools aangereikt om de energiemarkt te monitoren

Klik en ontvang uw gratis gids!