100% elektrisch rijden in 2019

Van stadsauto’s tot gezinswagens en van sportwagens tot luxevoertuigen … Welke gloednieuwe volledig elektrische modellen rijden er in 2019 op onze wegen? Een overzicht.
Isabelle V.
18/01/2019 |

Stadsauto´s (van 16 000 tot 40 000 €)

Renault Zoe 2

De eerste generatie van de Renault Zoe, de 100% elektrische stadsauto, heeft het goed gedaan. De Zoe was in 2017 immers de meest ingeschreven volledig elektrische wagen in Europa. De nieuwe generatie kreeg eenvoudigweg de naam Zoe 2 en hoopt nóg verder te gaan, en dat in alle opzichten. De Renault Zoe 2 mikt namelijk op een autonomie van om en bij de 600 km (en dat is 200 km meer dan zijn voorganger). Dankzij de lagere kosten voor onderzoek en ontwikkeling en de lagere productiekosten, zou de prijs van deze wagen bovendien nog dichter bij die van een wagen met verbrandingsmotor komen te liggen. Zeg nu zelf, wat is er nog meer nodig om de laatste twijfelaars te overtuigen?

Prijs: niet meegedeeld maar zou volgens de geruchten onder de 20 000 € liggen

Nissan Leaf e+


De nieuwe versie van de Nissan Leaf kreeg de naam Nissan Leaf e+ en zou net voor de zomer bij ons beschikbaar zijn. Het nieuwe model zou heel wat verbeteringen in petto hebben, zoals het vermogen (215 pk) en de autonomie (385 km bij gecombineerd verbruik). Ook de versnelling, het acceleratievermogen en de maximale snelheid zullen beter zijn. Bovendien zal een speciale editie – de 3.Zero – beschikbaar zijn (5 000 exemplaren voor Europa) met een nog betere afwerking en zeven bijkomende nieuwe kleuren, waarvan zes met twee kleuren. Vanaf deze zomer kunt u dit nieuwe model gaan ontdekken. Bestellen kan wel al vanaf nu!

Prijs: reken iets meer dan 40 000 €

Mini Electric

Deze kleine trendy stadsauto krijgt in 2019 (eindelijk) zijn 100% elektrische versie. Hoewel de productie dit jaar al start, heeft de BMW Group (waartoe Mini behoort) nog niet alle informatie over dit nieuwe model onthuld. Om ons een idee te vormen van hoe deze nieuwe Mini eruit zal zien, moeten we voorlopig genoegen nemen met foto´s van de Mini Electric Concept. Met zijn exclusieve logo, hedendaagse design, asymmetrische velgen en geel als kenmerkende kleur zal de Mini Electric hoe dan ook goed opvallen, net als zijn klassieke tegenhangers trouwens.

Prijs: niet meegedeeld

DS3 Crossback E-Tense

Naast de benzine- en dieselversies die de komende maanden op de markt zullen komen, is ook een elektrische versie van de DS3 Crossback gepland voor eind 2019, met het equivalent van een motor van 136 pk. De elektrische versie van de DS3 Crossback krijgt de naam E-Tense en beschikt over een realistische autonomie van 300 km. Ook het elektrische model blijft trouw aan het handelsmerk van de DS want kopers zullen hun E-Tense naar eigen wensen kunnen personaliseren, zowel binnenin als aan de buitenkant.

Prijs: niet bekend

Sono Sion

Deze naam zegt u helemaal niets? Dat is volstrekt normaal. De Sono Sion is een elektrische wagen op zonne-energie die werd ontwikkeld door een Duitse start-up. Een zonnewagen dus? Inderdaad, want de auto is volledig bedekt met zonnepanelen: niet alleen op het dak en de motorkap dus, maar ook op de portieren en spatborden. In ideale omstandigheden kan de bestuurder met dit systeem zo’twere30 km autonomie per dag opladen. En de auto zelf? De Sono Sion is een eenvolumer met plaats voor vijf personen en met een autonomie van 250 km. Voor 16 000 € kunt u alvast een optie nemen, aankoop of huur van de batterij niet inbegrepen. De productie zou in de tweede helft van 2019 van start gaan.

Prijs: 16 000 € in optie, zonder batterij

Gezinswagens (van 37 000 tot 50 000 €)

Hyundai Kona Electric

Niet iedereen kan zich een Tesla of Audi veroorloven. Gelukkig zijn de premiumconstructeurs dan ook niet de enigen die elektrische wagens op de markt brengen. Het mooiste bewijs daarvan is de Hyundai Kona Electric. Voor 37 999 € is de versie van 39,3 kW met een autonomie van 300 km al van u! Deze elektrische SUV van het Koreaanse bedrijf wordt in de loop van 2019 gelanceerd en is de gezinswagen bij uitstek. Naast de algemene garantie van vijf jaar, krijgt u er voor de batterij nog acht jaar bovenop! Kunt u niet wachten tot dit nieuwe model op de markt komt? Er is vandaag ook al een versie van 64 kWh. Die heeft 500 km autonomie maar is wel wat duurder (45 000 €).

Prijs: 37 999 €

Kia e-Niro Long Range

Deze gezins-SUV maakt komaf met alle vooroordelen over elektrische wagens. Met een autonomie van 455 km die de Koreaanse constructeur ons belooft, is dit model alvast niet te kloppen op dat vlak. Extra pluspunt? De wagen kan in slechts 42 minuten voor 20 tot 80% worden opgeladen via een snelle laadpaal (100 kW op gelijkstroom). Vergeet bovendien het stokpaardje van Kia niet: u krijgt maar liefst zeven jaar garantie! Naast de Long Range bestaat er bovendien een ‘Mid Range’ voor 37 000 € met 285 km autonomie.

Prijs: vanaf 4 000 €

Volvo XC40 Electric


Voor zijn allereerste volledig elektrische model, koos de constructeur voor de XC40. In tegenstelling tot heel wat andere autofabrikanten besloot Volvo om van zijn bestaande modellen een elektrische tegenhanger te maken in plaats van een bijkomend merk te ontwikkelen (zoals de EQ van Mercedes of de i van BMW). Met zijn optimale veiligheidsniveau en sterke prestaties blijft dit elektrische model dus trouw aan het imago van Volvo. En de autonomie? Die ligt volgens de constructeur op 400 km.

Prijs: officiële prijs niet bekend, het zou gaan om 40 000 tot 50 000 €

Premiummerken (van 58 000 tot 224 000 €)

Mercedes EQC

Design, modern en luxe. Drie kenmerken die perfect passen bij de Mercedes EQC, de eerste elektrische SUV van het merk met de ster, dat speciaal voor deze gelegenheid ook voor een nieuwe visuele signatuur op de koplampen heeft gezorgd. Dankzij het enorme digitale scherm binnenin – dat niet alleen dienst doet als dashboard maar ook als entertainmentscherm – is het interieur alvast even indrukwekkend als de buitenkant. Begint u al te dromen? Dan moet u toch nog even wachten … De productie start in de loop van het jaar en de eerste modellen zullen pas eind 2019 worden geleverd.

Prijs: vanaf 85 000 €

Tesla Model 3

Het is zover: de leveringen van de Tesla Model 3 in Europa zijn gepland voor dit jaar. De jongste telg van de Amerikaanse autobouwer werd al door bijna 15 000 Europeanen besteld en is dan ook een stuk democratischer en toegankelijker dan het Model S en het Model X. De wagen heeft een autonomie van meer dan 500 km, gaat in iets meer dan drie seconden van 0 naar 100 km/uur en haalt een topsnelheid van 250 km/u. Zijn prestaties kunnen dus zeker tippen aan die van een Duitse sportwagen.

Prijs: vanaf 58 800 €

Audi e-tron

Met de Audi e-tron behoort het merk met de vier ringen voortaan ook tot het clubje van constructeurs van 100% elektrische voertuigen. Deze volledig elektrische SUV belooft sterke prestaties, een uitstekende wegligging en echt rijplezier. De e-tron heeft ook een klein futuristisch kantje: dit model heeft namelijk geen achteruitkijkspiegels maar wel camera´s en schermen op de binnenzijde van de portieren. De Audi e-tron heeft een batterij van 95 kWh die zorgt voor een vermogen gelijk aan 400 pk en kan tot 200 km/uur halen. En als extraatje van het huis: een koffervolume van 660 liter.

Prijs: reken ruim 80 000 €

Porsche Taycan

Een totaal andere stijl nu: de Porsche Taycan is het eerste 100% elektrische model van het Duitse merk. De Taycan is een afgeleide van de conceptstudie Mission E en een sportieve berline met het nodige prestige. Met een gecumuleerd vermogen van 600 pk komt deze elektrische wagen in 3,5 seconden aan 100 km/uur en bereikt hij een maximumsnelheid van 200 km/uur. En dat alles ten koste van de autonomie? Niet echt … Die zou immers 500 km bedragen hoewel ze uiteraard wel afhankelijk is van de rijstijl. Is er dan echt geen enkel nadeel? Toch wel, want de volledige geplande productie is al verkocht tot in 2021!

Prijs: officiële prijs niet bekend, naar schatting zo’twere80 000 €

Aston Martin Rapide E

We blijven bij topprestaties met de Aston Martin Rapide E, het 100% elektrische model. Zoals de naam al aangeeft, blijft deze wagen trouw aan het DNA van het Engelse merk: prestaties en exclusiviteit. Dit model is beperkt tot slechts 155 exemplaren en de bedoeling van Aston Martin is om dezelfde rijervaring te bieden als bij een wagen met verbrandingsmotor. Van 0 naar 100 km/uur in 4 seconden en een topsnelheid van 250 km/uur? De Engelse constructeur mag u op zijn woord vertrouwen. Afwachten of James Bond in zijn volgende film ook 100% elektrisch zal rijden … 😉

Prijs: 224 000 € volgens de constructeur, maar geen officiële prijs

En de utilitaire voertuigen?

Het gamma elektrische utilitaire voertuigen wordt elk jaar uitgebreider. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het aantal inschrijvingen in België in één jaar tijd bijna verdubbelde. De Renault Kangoo Z.E. (vanaf 21 750 €), Peugeot Partner Tepee (vanaf 28 000 €) en de Nissan eNV200 (vanaf 40 428 €) kende u wellicht al. In 2018 kwamen de eVito van Mercedes (+/- 40 000 €) en de e-Crafter van Volkswagen (ong. 69 500 €) erbij. In 2019 zou ook de e-Sprinter van Mercedes zijn opwachting maken. In 2020 verwachten we bovendien nog een Citroën Jumpy en een Peugeot Expert.