De voordelen van zelfrijdende auto's voor bedrijven

Tegen 2035-2040 mogen we op onze wegen de eerste 100% zelfrijdende auto's verwachten. Zelfrijdende auto's worden gezien als dé oplossing voor het mobiliteitsprobleem en zouden ook voor bedrijven enkele mooie voordelen te bieden hebben. Wij lichten toe waarom!
Isabelle V.
31/01/2020 |

Een zelfrijdende auto baant zich een weg door het verkeer zonder dat er een menselijke bestuurder aan te pas komt. Auto's die 100% zelfrijdend zijn, hebben zelfs geen stuur, pedalen of versnellingspook. Het rijden gebeurt via artificiële intelligentie. Die is namelijk in staat om de gegevens te analyseren die worden opgevangen door een hele resem sensoren (radarsystemen, camera's, lidars enz.).

Momenteel zijn onze auto's nog maar voor een stuk autonoom en staan ze op niveau 3. Pas wanneer ze niveau 5 bereiken, zullen ze 100% zelfrijdend zijn. Meer weten? Lees dan zeker ons artikel 'Is de zelfrijdende auto de auto van morgen?'. Hoe dan ook kan dit type wagen een grote troef zijn voor bedrijfsvloten.

Zelfrijdende auto = meer veiligheid, minder ongevallen

Volgens verschillende studies zullen zelfrijdende auto's zorgen voor 80% minder verkeersongevallen. Ze detecteren immers andere voertuigen, remmen op tijd, passen hun snelheid aan en respecteren de wegcode. Op die manier wordt het op de weg een stuk veiliger voor je werknemers. Bovendien bespaar je heel wat kosten: minder administratie bij ongevallen én minder wagens vervangen!

Besparing op brandstof

Zelfrijdende auto's rijden vlotter, met een constante snelheid en remmen minder bruusk. Daardoor kun je heel wat brandstof besparen. Voor een volledige vloot maakt dat jaarlijks een verschil van duizenden euro's.

En dat is ook nog eens goed voor ons milieu. Bovendien rijden de meeste zelfrijdende auto's op elektriciteit. Toch kunnen ook andere motortypes (benzine, CNG , waterstof, ...) worden aangepast om de auto zelf te laten rijden.

Meer productiviteit en betere werkomstandigheden

Rijden is vermoeiend, zeker als je lange afstanden moet afleggen of je vaak moet verplaatsen. Dankzij zelfrijdende auto's zijn je werknemers minder vermoeid en dus ook productiever.

Het verkeer verloopt vlotter, en files zullen sterk afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Woon-werktrajecten zullen dus een pak minder stresserend zijn. Beter nog: in een zelfrijdende auto kunnen je medewerkers zich ontspannen of al wat werken, zodat hun verplaatsingen geen tijdverlies meer zijn. En dat alles zorgt uiteraard voor betere werkomstandigheden.