Laadstation op zonne-energie levert jaarlijks 30 000 km elektrisch rijplezier

Een laadstation dat werkt op zonne-energie en dus 100% groene stroom in je elektrische wagen tankt. Genoeg om er op jaarbasis zo’n 30 000 kilometer mee te rijden. Zonder één gram CO2 uit te stoten !
Anonymous
16/05/2016 |

Vandaag hebben we onze mond vol over hernieuwbare energie en elektrische auto’s. Terecht ! Als we onze planeet leefbaar willen houden, zullen we de vervuilende auto’s aan de kant moeten laten. En onze elektriciteit zal – veel meer nog dan vandaag – uit hernieuwbare bronnen moeten komen.
Spijtig genoeg blijft het voorlopig meestal bij plannen maken en dromen. Al zijn er her en der een aantal bewonderenswaardige alternatieven. Enkele bedrijven sloegen de handen in elkaar om het laadstation van de toekomst te bouwen.

Living Tomorrow biedt een totaalconcept

13 mei 2016: het Solar Fast Charging Station wordt ingehuldigd door minister Bart Tommelein.
Er was uiteraard geen betere plaats om het ‘Solar Fast Charging Station’ te bouwen dan bij Living Tomorrow in Neder-Over-Heembeek.

Er werd door de verschillende partners een totaalconcept uitgewerkt waarbij u oplossingen vindt om uw elektrische auto snel op te laden, zowel thuis als op openbare plaatsen.

Er werd een uniform bedienings- en afrekensysteem geïnstalleerd en er is de mogelijkheid om een koffietje te drinken of zelfs te lunchen terwijl u even wacht tot uw wagen is opgeladen. Deze totaalbeleving bij Living Tomorrow is een mooi voorbeeld van de nieuwe dimensie die het elektrische rijden zal krijgen in België. Het laadstation communiceert via ‘the internet of things’ met het huis van de gebruiker en houdt bijvoorbeeld rekening met de gebruikspatronen van de bewoners, met de beschikbare zonne-energie en met het gevraagde vermogen van de elektrische wagen of van andere toepassingen. Op die manier wordt een zo efficiënt mogelijke laadcyclus uitgewerkt.

Perfect toepasbaar bij uw bedrijf

ABB, specialist in snelle gelijkstroomladers voor elektrische auto’s, werkte onder andere samen met ENGIE Cofely en Mutec (Willy Naessens group). Mutec plaatste de carport waarvan het dak volledig bedekt is met fotovoltaïsche panelen. ENGIE Cofely, samen met zusterbedrijf ENGIE gespecialiseerd in laadoplossingen voor thuis, zorgde op zijn beurt voor de installatie van alle technieken en voor het intelligente afrekensysteem.

Al hebben we het dan misschien over het laadstation van de toekomst, dit systeem is actueler dan ooit. Het is overduidelijk dat steeds meer bedrijven en particulieren kiezen voor elektrische auto’s.

Het belang van aangepaste laadoplossingen mag daarbij niet onderschat worden. Een perfecte mix van hernieuwbare energie, slimme laadtechnieken die rekening houden met het beschikbare vermogen en een makkelijk facturatiesysteem zijn daarbij essentieel.

Wilt u meer weten over de financiële en technische aspecten die komen kijken bij de aankoop van een elektrische wagen en over de installatie van laadpalen in uw bedrijf?

Download de gids ‘Een elektrische auto kiezen en thuis of op het werk opladen.