Wagens op CNG, wat moet u weten?

Vandaag de dag kunnen we niet anders dan duurzame mobiliteit te promoten. Het gebruik van wagens op CNG maakt daar deel van uit. Ecologische, maar ook zuinige, innoverende en comfortabele oplossingen.
Anonymous
02/02/2016 |

Vier voordelen van rijden op aardgas

CNG kent u zeker en vast. Het is hetzelfde gas dat u gebruikt om uw woning te verwarmen. In België rijden al bijna 5 000 wagens op CNG.

CNG wordt dus steeds populairder. En dat hoeft niet te verbazen. Wie rijdt op CNG kiest immers voor:

Zuinig rijden

  • De prijs aan de pomp ligt tot 30% lager dan de prijs van diesel of benzine. Rijdt u bijvoorbeeld 25 000 km per jaar, dan kost CNG u 1 025 euro terwijl u 1 720 euro zou betalen als u rijdt op eurosuper en 1 244 euro als u rijdt op diesel.
  • U verbruikt 40 tot 60% minder brandstof!
  • Fiscaal voordeel: in het Vlaams Gewest betaalt u geen belasting op inverkeerstelling en geen verkeersbelasting voor een CNG-voertuig. In het Waals Gewest zijn deze belastingen lager. De aankoopprijs van een wagen op CNG ligt zo’n 2 000 euro hoger, maar deze extra kost wordt dus ruimschoots gecompenseerd.

Een aardgasmotor gaat trouwens ook langer mee dan een benzine- of dieselmotor. U moet dus minder vaak van wagen veranderen.

Ecologisch rijden

Een voertuig op CNG stoot 95% minder fijn stof uit en tot 12% minder CO2 vergeleken met diesel en 27% minder dan benzine. Dankzij de schonere verbranding is het onderhoud van de wagen ook minder duur. De bevoorrading van de tankstations is bovendien zeer ecologisch: de stations worden namelijk bevoorraad via het gasnet en niet met vrachtwagens.

Comfortabel rijden

CNG-modellen zijn 75% stiller dan benzine- en dieselwagens. Ze hebben bovendien tot 500 km autonomie. Tanken is ook heel eenvoudig: u neemt gewoon het pistool uit de houder en koppelt het op het reservoir.

Veilig rijden

Aardgas is veel lichter dan lucht. Een lek? Het gas verdwijnt snel in de lucht. Niet te vergelijken met LPG dus. Bovendien vat aardgas pas vuur bij een temperatuur van 580 °C terwijl dat bij benzine al bij 220 °C het geval is. Bij een gaslek is het risico op een brand dus lager.

Steeds meer CNG-modellen beschikbaar

Er bestaat tegenwoordig een breed gamma van CNG-voertuigen. Stadsauto, berline of bestelwagen? Alles is mogelijk. De merken die het meest actief zijn in de sector zijn Audi, Mercedes, Fiat, Skoda, Seat, Volkswagen, Opel en Volvo. Zelfs vrachtwagenconstructeur Iveco heeft een CNG-model in zijn aanbod.

De details over alle in België beschikbare CNG-voertuigen vindt u hier. En de prijs? U hebt al een VW Caddy Max op CNG vanaf 20 489 euro, een Audi A3 g-tron of een Opel Zafira CNG Ecoflex voor zo’n 25 000 euro.

En tankstations op CNG?

In totaal zijn er momenteel 85 verkooppunten.

Bij ENGIE geloven we er al meer dan 15  jaar in en we plaatsen dan ook tankstations op CNG. Samen met onze partners Enora en Elva baten we momenteel een tiental tankstations in België uit. Bovendien zijn er ook tankstations op CNG van andere uitbaters.

Wij geloven in CNG-wagens! U ook? Wij helpen u een duurzaam mobiliteitsproject uit te werken, op maat van uw behoeften. Neem vrijblijvend contact met ons op.