Energietransitie: is de elektrische installatie van uw bedrijf er klaar voor?
Het is niet langer louter een optie. De energietransitie wordt voor de meeste bedrijven een economische, financiële, commerciële en reglementaire noodzaak. Om de uitdagingen van de klimaatverandering aan te gaan, moeten bedrijven zich engageren voor een duurzamere toekomst. Wat dat concreet betekent? Uw energie “in handen nemen” om de energieprestaties en de ecologische voetafdruk van uw bedrijf te verbeteren. Op die manier kunt u uw CO2-uitstoot en uw energiefactuur verlagen. Maar hoe dan precies? Het goede nieuws is dat er tal van oplossingen zijn. In dit artikel leggen we u uit hoe u in 5 stappen de energietransitie in eigen handen kunt nemen.
Uw “groene” project: evolutie en gevolgen
Zonnepanelen, windturbines of laadpalen voor elektrische voertuigen: is uw bedrijf al bezig met de energietransitie? Of denkt u er grondig over na? In sommige gevallen bent u zelfs verplicht om het te doen, zoals voor zonnepanelen, of is het fiscaal aantrekkelijker, zoals voor de elektrische mobiliteit en de bijbehorende laadpalen. ...
Zonnepanelen, een verplichting voor uw bedrijf?
Ja, in bepaalde gevallen. Is uw bedrijf in Vlaanderen gevestigd en verbruikt het meer dan 1 GWh per jaar, dan bent u verplicht om vóór 1 juli 2025 zonnepanelen te installeren. U kunt dit controleren met onze online simulatietool. Hoeveel zonnepanelen u moet installeren? Dat hangt af van de oppervlakte van uw dak. Tegen 2025 moet u immers minstens 12,5 Wp/m² installeren. In 2030 loopt dit op tot 18,75 Wp/m² en in 2035 tot 25 Wp/m². Hebt u nog vragen hierover? Raadpleeg dan onze FAQ over dit onderwerp.
Gevolgen voor uw elektrische installatie?
Verplicht of niet, elk nieuw “groen” project heeft over het algemeen gevolgen voor uw bedrijfssite, met name voor de elektrische infrastructuur. Een zonne- of windenergieproject of de installatie van laadpalen heeft namelijk vaak gevolgen voor uw elektrische installatie. Is de hoogspanningscabine van uw bedrijf klaar voor deze evolutie? Is het aansluitingsvermogen groot genoeg? Welke veiligheidsnormen moet u respecteren? Stuk voor stuk vragen die een grondige analyse vereisen.
Elektrische veiligheid: een noodzakelijke risicoanalyse!
Wat uw “groene” project ook inhoudt – de installatie van zonnepanelen, een windmolen of laadpalen – u moet de staat van uw huidige elektrische installatie sowieso controleren. Dat is van cruciaal belang, want de veiligheid van uw personeel, uw bezoekers, uw infrastructuur ... staat op het spel. Veiligheid boven alles!
In de praktijk vereist een nieuw project voor “groene” energieproductie of elektrische mobiliteit vaak een upgrade van uw elektrische installatie, en meer bepaald van uw hoogspanningscabine, het hart van uw bedrijf.
Daarnaast moet u in het kader van de implementatie van uw “groene” project, een risicoanalyse van de elektrische installaties voorleggen aan uw distributienetbeheerder. Verder moeten er afhankelijk van uw project een reeks specifieke controles worden uitgevoerd.
Geen hoogspanningscabine?
Dan is de kans groot dat u er één moet installeren. Het is een voorbereidende en verplichte stap voordat u aan uw nieuwe “groene” project kunt beginnen.
Voldoet uw huidige hoogspanningscabine aan de normen?
Als u al een hoogspanningscabine hebt, is het belangrijk om deze aan een volledige check-up te onderwerpen. Het doel? Een totaalbeeld krijgen van het prestatieniveau ervan, de naleving van de veiligheidsnormen en de te nemen preventieve maatregelen:
- U wilt zonnepanelen of een windmolen installeren? Om uw zelf opgewekte groene elektriciteit te kunnen aansluiten op het distributienet, moet uw hoogspanningscabine voldoen aan de wetgeving die van toepassing is op elektrische installaties (het Synergrid-reglement, de specificaties voor hoogspanningscabines van uw distributienetbeheerder en het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI)). Er moet ook gecontroleerd worden of het bestaande netwerk kan worden uitgebreid en of het aansluitingsvermogen van uw installatie groot genoeg is. Bovendien moet er een digitale meter worden geïnstalleerd om de binnenkomende en buitengaande stromen te meten. De schakel- en bedieningsrisico's van uw hoogspanningsinstallatie moeten ook tot een minimum worden beperkt.
- U wilt laadpalen installeren? Ook dan moet u zich een aantal vragen stellen, namelijk of het nog beschikbare vermogen in uw hoogspanningscabine voldoende groot is, afhankelijk van het aantal laadpalen dat moet worden geïnstalleerd.
Om al deze redenen is de kans groot dat uw hoogspanningscabine aangepast moet worden en in overeenstemming gebracht moet worden met de normen. Weet u niet goed waar te beginnen? Wat uw groene projecten en noden ook zijn en ongeacht uw situatie, ENGIE is de partner bij uitstek voor uw energietransitie. Onze experts begeleiden u van a tot z: van de controle en de renovatie van uw hoogspanningscabine tot de opvolging en het beheer van uw “groene” project.
En als we nu eens de tijd namen om erover te praten? Volg de gids!
“Als Energy Transition Expert begeleid ik bedrijven bij hun energietransitie.
Een belangrijk onderdeel daarvan is de risicoanalyse van hun elektrische installaties en HS-cabine (wat trouwens een verplichting is volgens het KB 2012).
Tijdens die analyse detecteer ik regelmatig risico's die dringende actie vereisen. Enerzijds kan de netbeheerder de risicoanalyse opvragen als een bedrijf wil uitbreiden of een groenproject wil realiseren en anderzijds maakt een risicoanalyse de klant bewust van de mogelijke risico’s op het gebied van veiligheid en bedrijfszekerheid.” - Marc Pepermans