Zal uw bedrijf binnenkort verplicht worden zonnepanelen te plaatsen?
Waarom deze verplichting?
Veel bedrijven willen hun energie beter beheren, zeker na een bewogen jaar op het vlak van energie. Uiteraard willen ze ook hun CO2-uitstoot verlagen.
Met deze verplichting zorgt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir voor een nieuwe fase in het Vlaams Energie- en klimaatbeleid.
Het gaat om ongeveer 2.500 bedrijven, bijvoorbeeld uit de zware industrie, die veel energie verbruiken maar er weinig opwekken. Hoewel veel bedrijven de voorbije jaren zelf al de stap hebben gezet om te investeren in hernieuwbare energie, zijn er dus nog heel wat die achterblijven.
U hebt ongetwijfeld een aantal vragen rond deze verplichting. In deze FAQ vindt u een aantal prangende vragen en antwoorden.
Voor wie geldt deze verplichting?
Deze verplichting geldt voor eigenaars of pachters van zowel bedrijfs- als overheidsgebouwen: bedrijfssites die sinds 2021 structureel meer dan 1 GWh verbruiken of die de komende jaren systematisch meer dan 1 GWh zullen verbruiken.
Voor overheidsgebouwen ligt de grens zelfs op 250 MWh per jaar.
Hoeveel zonnepanelen moeten er geïnstalleerd worden?
Dat hangt af van uw dakoppervlakte op elke site met een verbruik hoger dan 1.000 MWh. Ook dakoppervlaktes die ongeschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen worden hierbij in rekening gebracht, zoals bijvoorbeeld boogloodsen of glaspartijen.
- In 2025 moet minimaal 12,5 Wp/m² geïnstalleerd worden. Dat komt ongeveer overeen met 10% van de totale dakoppervlakte.
- In 2030 moet minimaal 18,75 Wp/m² geïnstalleerd worden. Dat komt ongeveer overeen met 15% van de totale dakoppervlakte.
- In 2035 moet minimaal 25 Wp/m² geïnstalleerd worden. Dat komt ongeveer overeen met 20% van de totale dakoppervlakte.
Op de eigen site mogen deze zonnepanelen geplaatst worden op daken, carports, marginale gronden of wateroppervlaktes.
Er zijn echter 2 uitzonderingen. Lees er meer over in onze FAQ.
Wat als u geen zonnepanelen kunt plaatsen op uw eigen site?
Misschien zijn uw daken te oud zijn of hebben ze onvoldoende draagkracht om zonnepanelen te installeren. Hier voorziet de wetgever enkele alternatieve oplossingen. U kunt ook investeren in een windturbine of warmtepompen of in duurzame energieprojecten in Vlaanderen. Meer info.
Andere vaak gestelde vragen:
Wat als u binnenkort uw dak renoveert? Wat zegt de wetgeving?
En wat met uw huidige hoogspanningscabine? Is die geschikt voor een zonnepaneleninstallatie?
Hoe zal de naleving van deze verplichting worden beoordeeld? Wat zullen de sancties zijn bij niet naleving?
Hoe kunnen wij u helpen?
ENGIE kan u begeleiden bij de berekening van de minimale en ideale omvang van de installatie en de diverse mogelijkheden om zo uw rendement te optimaliseren. Contacteer ons voor een gratis projectevaluatie.
Maar we bieden ook financieringsoplossingen aan om aan deze verplichting te voldoen. ENGIE Sun4Business biedt een derde-investeerdersoplossing waarmee u de voordelen van een zonne-installatie zonder eigen kapitaal geniet.
De inhoud van deze informatie dateert van maart 2023 en is aan veranderingen onderhevig.
Alles werd in het werk gesteld om de inhoud zo nauwkeurig en correct mogelijk te maken. Fouten of weglatingen kunnen echter niet worden uitgesloten.