4 concrete voordelen van batterijen voor uw bedrijf

Uw energie beter beheren in de huidige marktsituatie? Ontdek 4 situaties waarin batterijen een echte meerwaarde kunnen zijn voor uw bedrijf.
Hélène D.
20/04/2023 |

Maximaliseer het verbruik van de groene energie die op uw site geproduceerd wordt

Met uw zonnepanelen of windturbine dekt u al een aanzienlijk deel van uw energiebehoefte. Een groot pluspunt om u te beschermen tegen prijsschommelingen op de markt en om uw CO2-uitstoot te verminderen! Door de ongebruikte geproduceerde energie op te slaan in een batterij en beschikbaar te stellen als er weinig zon of wind is, kunt u uw zelfverbruik maximaliseren, een maximum aan geproduceerde energie valoriseren en dus nog meer autonomie verwerven. 

Beheers uw vermogenspieken beter en verlaag uw capaciteitstarief met peak shaving

Uw bedrijf kan vermogenspieken genereren wanneer uw activiteit op volle toeren draait. Dat is vaak het geval bij industriële bedrijven waar het elektriciteitsverbruik piekt wanneer alle machines op hetzelfde moment draaien.  
 
Helaas heeft dit een aanzienlijke impact op uw netwerkkosten en dus op uw factuur. Sinds januari 2023 beïnvloedt het piekvermogen de berekening van de netwerkkosten in Vlaanderen. Dus hoe meer pieken u veroorzaakt, hoe meer impact op uw factuur. 
 
Dankzij peak shaving kunt u de stroom die u van het net afneemt op een geautomatiseerde manier aftoppen en extra verbruiksbehoeften dekken met de energie die in de batterij is opgeslagen. 

Zorg voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening voor uw site

Met een batterij bent u beter beschermd tegen stroomuitval of tijdelijke spanningsdips op het elektriciteitsnet. Zo is uw bedrijfscontinuïteit verzekerd. 

Bovendien is het ook mogelijk om uw opgeslagen energie te verkopen om het evenwicht op het elektriciteitsnet te bewaren in geval van een tekort. U kunt dan een vergoeding krijgen voor uw bijdrage. 

Optimaliseer het opladen van elektrische voertuigen op uw site

Zo veel mogelijk aan de laadbehoeften van uw werknemers voldoen, zonder de stroomvoorziening van de site te beïnvloeden. Dat is wat load balancing doet. Met load balancing wordt het vermogen voor de laadstations voortdurend en dynamisch aangepast aan de aansluitcapaciteit en het vermogen dat op een bepaald moment door andere verbruikspunten in uw bedrijf wordt gebruikt. Met een batterij optimaliseert u de beschikbare stroomcapaciteit voor uw laadstations door de opgeslagen energie te herverdelen. 

De sleutelrol van het Energy Management System

Al deze optimalisaties zijn mogelijk door een EMS (Energy Management System) te combineren met een batterij. Het Energy Management System is een software waarmee u uw installatie in real time kunt controleren en de verschillende onderdelen ervan kunt optimaliseren. Talrijke gegevens worden dan geanalyseerd: verbruik in real time, productie van zonne- of windenergie, laadtoestand van de batterij, weersvoorspellingen, marktprijzen, enz.  Zo kan de batterij op elk moment optimaal benut worden.