Twee innovatieve technologieën voor zonnepanelen in uw bedrijf

Overweegt u de installatie van zonnepanelen op uw bedrijfssite, maar is het dak van het gebouw niet geschikt? Wilt u een maximaal rendement uit uw installatie halen zodra de panelen geplaatst zijn? Deze twee innovatieve en toegankelijke technologieën zijn de oplossing voor deze uitdagingen.
Hélène
Hélène D.
23/10/2023 |
Zonne-energie Lichte zonnepanelen Rendement tweezijdige panelen

De energietransitie wordt voor uw bedrijf meer en meer een evidentie, zeker met de hoge energieprijzen. Bedrijven willen meer dan ooit hun eigen hernieuwbare energie produceren. Dat verklaart de sterke toename van zonnepanelen op de daken van gebouwen. Een heuse ommekeer in hun strategie op het vlak van energievoorziening ...

Waarom zelf zonne-energie produceren?

Deze investering is ook een manier om de veerkracht en de autonomie van uw bedrijf te versterken én tegelijk uw uitgaven te verminderen. Met ruim 2.000 uur zon per jaar heeft uw bedrijf er zelfs in België alle belang bij om zelf zonne-energie te produceren. Zo'n project moet uiteraard haalbaar zijn - afhankelijk van de beperkingen van uw bedrijfssite - en energie-efficiënt. En daar bieden twee innovatieve technologieën een antwoord op. Een woordje uitleg ...

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Elke bedrijfssite heeft zijn eigen kenmerken. Specifieke bouwontwerpen of fysieke beperkingen kunnen uw energieproductieproject beïnvloeden. Een vraag die vaak terugkeert, gaat over het gewicht van de toekomstige installatie. Zo zou het kunnen dat uw dak bezwijkt onder het te grote gewicht van de zonnepanelen of niet stabiel genoeg is. Wat doet u in dat geval? 

Een oplossing: lichtere panelen

De zonnetechnologie evolueert razendsnel. Voortaan kunt u dus kiezen voor zeer lichte zonnepanelen, met een geschat gewicht van 4,5 kg/m2. Ter vergelijking: de gebruikelijke zonnepanelen wegen 11 tot 12 kg/m2. En dan hebben we het nog niet over de houders en bevestigingssystemen die het totale gewicht doen oplopen tot 30 kg/m2. Deze nieuwe generatie lichte zonnepanelen is dus ideaal:

  • voor minder sterke daken;
  • voor platte daken of daken met een helling tot 11°;
  • en voor meerdere types oppervlak (roofing, EPDM, pvc en zelfs metaal). 

Ze worden bovendien op het dak van het gebouw gekleefd, dus zonder zware bevestigingsstructuur, met een eenvoudige pvc-structuur.

En de beperkingen? Zodra deze panelen geplaatst zijn, kunt u ze niet meer verwijderen tot u het dak zelf vervangt. Door hun horizontale positie vereisen ze bovendien regelmatig een onderhoudsbeurt. Tot slot zijn ze ook duurder in aankoop.

'Tweezijdige' panelen voor een optimaal rendement

Een andere terechte bezorgdheid is het rendement van uw zonnepanelen. Uw installatie moet immers voldoende produceren om de investering te rechtvaardigen. Ook hier heeft de innovatie niet stilgestaan en bestaat er voortaan een oplossing die perfect aan uw noden voldoet: tweezijdige panelen.

Met deze technologie kunt u het rendement van uw installatie verhogen. De tweezijdige panelen produceren namelijk elektriciteit via hun voor- en achterzijde tegelijk. Aan de achterzijde? Hoe kan dat? Dankzij de albedo, d.w.z. de hoeveelheid straling die wordt gereflecteerd door een bepaald oppervlak zoals een muur, de grond of een dak. Hoe reflecterender het oppervlak, hoe hoger het rendement! Een belangrijke troef vergeleken met traditionele eenzijdige panelen.

Wat zijn de voordelen van deze innovatieve technologie?

1. Een hoger rendement
Zoals gezegd, bieden tweezijdige zonnepanelen 5 tot 20% meer rendement, omdat ze een grotere hoeveelheid zonnestralen absorberen, afhankelijk van het oppervlak.

2. Betere prestaties bij bewolkt weer
Nog een troef van tweezijdige panelen? Ze leveren betere prestaties dan hun eenzijdige tegenhangers wanneer het weer niet optimaal is. Ze produceren dus meer, zelfs bij diffuus licht of bewolkt weer.

3. Lagere genivelleerde elektriciteitskosten (LCOE)
Door hun efficiëntie en hogere productiecapaciteit zijn tweezijdige zonnepanelen ook financieel voordeliger. Als we kijken naar de volledige levensduur van deze technologie, is de totale kostprijs van de geproduceerde energie (d.w.z. de som van de geactualiseerde productiekosten gedeeld door de hoeveelheid geactualiseerde geproduceerde energie) lager dan bij eenzijdige panelen. 

Het is logisch dat innovatieve tweezijdige panelen duurder zijn, maar op lange termijn haalt u er wel voordeel uit! Het is dus geen toeval dat pretpark Walibi bij zijn grote uitbreidingsproject volop inzet op deze innovatieve technologie voor zijn carport. In totaal installeerde ENGIE Belgium maar liefst 5.442 zonnepanelen. Dankzij die panelen zal er elk jaar 1.400 ton CO2 minder worden uitgestoten.

Tweezijdige zonnepanelen: iets voor u?

Tweezijdige panelen zijn geschikt voor verschillende soorten installaties. 

  • Installaties op de grond, waarbij de weerkaatsing zeer belangrijk is, of panelen die verticaal worden geplaatst;
  • Carports, zoals in Walibi, waarbij de zonnepanelen op een zekere hoogte van de grond worden geplaatst en de zonnestralen (die worden opgevangen door de achterzijde van de panelen) kunnen weerkaatsen op de grond;
  • Installaties op platte daken, bijvoorbeeld in combinatie met een witte bekleding om de weerkaatsing te versterken. Op hellende daken is deze oplossing dus niet ideaal. 

En u? Wilt u vanaf volgend jaar ook uw eigen groene energie produceren? Vertel ons over uw project!