Vaak gestelde vragen over de convention carbone of koolstofakkoorden in Wallonië

Gezien de klimaatverandering wordt er aan Waalse bedrijven gevraagd om een sleutelrol te spelen in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Koolstofakkoorden (conventions carbone) bieden een gestructureerd en ondersteunend kader om hen te helpen deze uitdaging aan te gaan en tegelijkertijd hun concurrentievermogen te versterken. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen door bedrijven over dit onderwerp.
Isabelle
Isabelle V.
23/01/2025 |
Post-it co2 on tree

Wilt u meer weten over de koolstofakkoorden?
Maakt u al deel uit van een koolstofakkoord en bent u op zoek naar oplossingen om uw actieplan uit te voeren?

 

Wat is een koolstofakkoord? Wie kan deelnemen?

Een koolstofakkoord is een vrijwillige overeenkomst tussen een bedrijfsvereniging en de Waalse overheid. Het heeft als doel de CO₂-uitstoot op een meetbare manier te verminderen door een specifiek actieplan te volgen. In ruil krijgen bedrijven technische en financiële steun om hun initiatieven te implementeren die gekoppeld zijn aan de 3 hoofdlijnen van de koolstofakkoorden: energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en het verminderen van CO2-uitstoot.
Alle bedrijfssectoren komen in aanmerking voor deze akkoorden, maar er worden vaak prioriteiten gesteld voor energie-intensieve industrieën, transport en de voedingsindustrie. Of u nu een kmo of een groot bedrijf bent, u komt in aanmerking, op voorwaarde dat u aantoont dat u actief bezig bent met het verminderen van uw uitstoot. 
Andere criteria zijn: verbruik > 150 GWh (finaal) of CO2-uitstoot > 50.000 ton of CO2-reductiepotentieel > 15.000 ton.
Een koolstofakkoord wordt afgesloten voor een periode van 5 tot 10 jaar. Dit geeft uw bedrijf de tijd om zijn projecten te plannen en uit te voeren en tegelijkertijd geleidelijk zijn doelstellingen te bereiken.

Wat zijn de voordelen?

Koolstofakkoorden doen meer dan alleen de uitstoot verminderen. Dit is wat ze voor uw bedrijf betekenen:

  • Verlaging van groene certificaatquota

Leden van koolstofakkoorden ontvangen financiële steun door hun elektriciteitsfactuur te verlagen via een verlaging van de groencertificaatquota.

  • Gedeeltelijke vrijstelling van de groencertificaattoeslag

Koolstofakkoorden geven aangesloten bedrijven gedeeltelijke vrijstelling van de toeslag op groencertificaten (inbegrepen in de transportcomponent).

  • Financiële steun: subsidies of specifieke steun.

Bedrijven die een koolstofakkoord afsluiten, kunnen profiteren van aanzienlijke subsidies via het AMUREBA-programma. Deze maatregelen dekken tot 75% van de kosten van energieaudits en haalbaarheidsstudies die nodig zijn voor de energietransitie. Daarnaast kunnen bedrijven die deelnemen aan Carbon Communities toegang krijgen tot extra steun in de vorm van energievouchers. Deze vouchers financieren investeringen in energie-efficiëntie en de aankoop van duurzame technologieën. Ga voor meer informatie naar het Waalse energieportaal en het energiechequeplatform.
Bovendien kunnen bedrijven die milieuvriendelijke investeringen doen, aanspraak maken op een belastingaftrek. Dit omvat de financiering van innovatieve technologieën of processen die gericht zijn op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een specifiek certificaat van de Waalse Overheidsdienst bij de belastingaangifte worden gevoegd. Om meer te weten te komen over deze regelingen, kunt u het Waalse subsidieportaal bezoeken of de recente hervormingen op de Waalse energiewebsite bekijken.

  • Concurrentievoordeel

Verbeter uw imago bij uw partners en klanten en verlaag uw bedrijfskosten.

  • Lagere energiekosten

Vermindert u uw CO2-uitstoot, dan gaat dat vaak gepaard met winst in energie-efficiëntie, zoals het optimaliseren van industriële processen en het gebruik van minder energie-intensieve technologieën. Door samen te werken met experts kunnen bedrijven een diagnose maken van hun energieverbruik en belangrijke besparingsmogelijkheden identificeren. Deze initiatieven verlagen niet alleen hun facturen, maar versterken ook hun veerkracht bij energieprijsschommelingen. 
 

Aan welke verplichtingen moet worden voldaan?

Deelnemen aan een koolstofakkoord houdt in dat u aan bepaalde verplichtingen moet voldoen:

  • Het opstellen van een stroomanalyse: stroomdiagram, verbruikstabel en CO2-uitstootdiagram.
  • Duidelijke en haalbare reductiedoelstellingen opstellen.
  • Concrete acties uitvoeren om deze doelen te bereiken.
  • Regelmatig rapporteren over uw voortgang door middel van rapporten en audits.

U zult uw directe en indirecte emissies moeten identificeren. Er zijn specifieke hulpmiddelen en experts beschikbaar om deze taak te vergemakkelijken.
 

Wat gebeurt er als ik mijn doelstellingen niet op tijd haal?

Alle financiële steun die in het kader van de koofstofakkoorden is ontvangen (bijv. korting op de elektriciteitsfactuur) moet worden terugbetaald aan de regio.

Als u eenmaal een audit hebt uitgevoerd of een actieplan hebt opgesteld, wie voert de maatregelen dan uit?

Het actieplan is een essentieel kompas voor het prioriteren van uw initiatieven met betrekking tot de drie pijlers die zijn opgenomen in de koolstofakkoorden: productie van hernieuwbare energie, vermindering van de koolstofuitstoot en optimalisering van de energie-efficiëntie van uw site. 
Bij ENGIE staan onze experts klaar om u bij elke stap te begeleiden met kant-en-klare oplossingen. 

- Productie van hernieuwbare energie: Afhankelijk van uw verbruiksprofiel en de specifieke kenmerken van uw site, kunnen wij u begeleiden naar verschillende oplossingen om uw eigen groene energie te produceren: zonnepanelen, zonnecarports, windturbines, enz.

Bovendien breiden nieuwe fotovoltaïsche technologieën de mogelijkheden uit voor locaties met technische beperkingen. Met lichtgewicht zonnepanelen bijvoorbeeld kunnen bedrijven met minder stabiele daken hun eigen groene energie ter plaatse produceren.

Er zijn ook financieringsoplossingen voor uw fotovoltaïsche installatie. ENGIE Sun4Business verzorgt uw fotovoltaïsche project van A tot Z: ontwerp, financiering, installatie en onderhoud. Een ideale oplossing om uw doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energieproductie te bereiken zonder dat u daarvoor zelf hoeft te investeren. 

Aarzel niet om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden voor uw bedrijf te beoordelen, zodat u het best mogelijke rendement uit uw installatie haalt en uw CO2-uitstoot vermindert.

- Laadpalen: Kiezen voor elektrische mobiliteit is ook een goede manier om uw decarbonisatie te versnellen. Wij kunnen u helpen bij het installeren van oplaadstations op uw site om de overstap voor uw werknemers en bezoekers te vergemakkelijken.

- Elektrische installaties en opleiding om de veiligheid van uw teams te garanderen:
Projecten voor lokale energieproductie, elektrische mobiliteit, enz. vereisen vaak een upgrade van de elektrische installatie.

Dit is een goede gelegenheid om het belang van elektrische veiligheid in uw bedrijf te benadrukken.
Ten eerste voor uw personeel: controleer bijvoorbeeld al hun certificaten (BA4, BA5, enz.) en wie er een opleiding nodig heeft.

Ten tweede voor uw installaties: er moet een risicoanalyse worden uitgevoerd als u uw bestaande installatie aanpast, of het nu gaat om de installatie van zonnepanelen, oplaadpunten of een windturbine.

Door samen te werken met ENGIE profiteert u van één aanspreekpunt voor het beheer van al uw projecten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen om uw energietransitie te implementeren.

Is het mogelijk om deze doelstellingen te bereiken door te kiezen voor een PPA?

Bedrijven die hun energiekosten op lange termijn willen stabiliseren en tegelijkertijd hun CO2-impact aanzienlijk willen verminderen, kunnen overwegen om te kiezen voor een PPA (Power Purchase Agreement).

Maar is deze optie goedgekeurd in het kader van de koolstofakkoorden? 
In het geval van een onsite PPA (wat betekent dat de elektriciteit rechtstreeks op uw site wordt geproduceerd en bijvoorbeeld niet door offshore windturbines), is deze optie goedgekeurd in het kader van de akkoorden. ENGIE biedt bijvoorbeeld dergelijke PPA's aan als onderdeel van zijn fotovoltaïsche investeringsprojecten voor derden, ENGIE Sun4Business. 

In het geval van offsite PPA's zal deze optie worden beoordeeld door deskundigen en technische comités. Er zal rekening worden gehouden met verschillende criteria, zoals de duur of zelfs het territoriale aspect van de PPA: duurt de PPA langer dan 8 jaar? Zijn de activa gelegen in Europa of België? Enz...