Het rendement van zonnepanelen verdubbelen is mogelijk!

Het rendement van fotovoltaïsche panelen verhogen en dus meer elektriciteit produceren en de installatiekost sneller terugverdienen. Daar streeft de sector naar.
Isabelle V.
03/06/2019 |

Nieuwe technologieën zorgen voor meer rendement…

Het is pure wiskunde. Hoe meer kilowattuur per vierkante meter de fotovoltaïsche panelen produceren, hoe sneller hun installatiekosten worden terugverdiend. Onderzoekers werken daarom voortdurend aan het verbeteren van het rendement.

Momenteel varieert het gemiddelde rendement van fotovoltaïsche panelen met siliciumcellen tussen 15% en 21%, afhankelijk van het type en het merk. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zijn sommigen erin geslaagd dit rendement te verdubbelen.

De siliciumlagen vermenigvuldigen

De meerderheid van de fotovoltaïsche panelen die tot nu toe in België zijn geïnstalleerd, werken op basis van silicium. Er zijn monokristallijne en polykristallijne panelen. Op jaarbasis hebben beide soorten panelen hetzelfde rendement. Het hogere rendement van polykristallijne panelen bij diffuus licht wordt gecompenseerd door de verhoogde productiecapaciteit van monokristallijne panelen wanneer de zon direct licht uitstraalt. Geleidelijk zijn er panelen met hoger rendement ontwikkeld: tussen 18 en 21%.

Andere soorten cellen zijn sindsdien op de markt gekomen: cellen samengesteld uit verschillende lagen silicium. Deze lagen maken het mogelijk om stroom te produceren met een breder spectrum van zonlicht. In de lucht- en ruimtevaartsector behaalden ze een rendement van 46%!

Focussen op lucht- en ruimtevaart en perovskiet

Deze supercellen zullen waarschijnlijk niet onmiddellijk op het dak van uw gebouwen liggen. Toch heeft een start-up van de Polytechnische Universiteit van Lausanne er inspiratie uit gehaald. Ze hebben een beschermend glas ontwikkeld waarop optische lenzen het zonlicht bundelen en het naar het kleine oppervlak van hoogwaardige cellen sturen. Deze cellen kunnen ook bewegen en de hele dag door het zonlicht volgen. Resultaat: een rendement van 29%.

https://www.youtube.com/watch?v=wE6NcgYiKs8

Andere technologieën worden ontwikkeld om het rendement verder te verbeteren en de toekomstige huishoudelijke zonnepanelen te optimaliseren. Daarom vertrouwen velen op perovskiet om silicium te vervangen. Dat mineraal is een halfgeleider die licht absorbeert. Goedkoper en efficiënter dan silicium, want het zou volgens de eerste onderzoeken en testen een rendement van ongeveer 37% kunnen behalen. Tweemaal zo veel als uw huidige panelen. Dat zou heel wat besparingen kunnen opleveren op de energiefactuur. En dat is slechts een begin…

Uw toekomstige zonnepanelen zien er misschien zo uit…

Overweegt u zonnepanelen? Dan is ENGIE de juiste keuze. 

  • Analyse van uw situatie
  • Benutting van uw beschikbare ruimtes voor een optimale rendement
  • Volledige berekening van uw project met een realistische weergave van de kosten en opbrengsten
  • All-in formule: van financiering tot onderhoud via een derde-investeerdersoplossing voor grote projecten

Alle voordelen van zonnepanelen voor mijn bedrijf