Technologie van zonnepanelen: ontdek de voordelen voor uw groene project
Drijvende zonnepanelen
Zonnepanelen worden doorgaans op de daken van gebouwen of parkeerplaatsen geplaatst. Maar ze kunnen ook op meren drijven.
Drijvende zonneparken zijn al gebruikelijk in Europa. En vergis u niet: ook voor kleine oppervlaktes zijn drijvende zonnepanelen heel geschikt.
Wist u trouwens dat de grootste drijvende zonnepanelencentrale van België in Dessel ligt? Goed voor een jaarlijkse stroomproductie van 6.300 MWh.
Het bijzondere aan dit project: de opgewekte energie wordt door Sibelco gebruikt voor de ontginning van zand, een grondstof om het glas van zonnepanelen te produceren. Zo is de cirkel rond.
Drijvende zonnepanelen bieden mooie voordelen:
- Ze kunnen ideaal georiënteerd worden naar het zuiden
- Ze zorgen dat er minder water verdampt
- Ze verminderen de groei van algen en bacteriën
Volgens Damien Ernst, professor aan de Universiteit van Luik, zou het plaatsen van zonnepanelen op de Belgische meren evenveel elektriciteit kunnen opwekken als een halve kernreactor.
Fotovoltaïsche gevels
Zonne-energie kan voortaan ook in de architectuur van gebouwen worden geïmplementeerd. Denk maar aan de organische zonnefolies van de firma Heliatek in Linkebeek. Geschatte jaarlijkse productie: 2.300 kWh, wat overeenkomt met een equivalent elektrisch verbruik van een huishouden.
Zonnecellen van perovskiet: de toekomst
Zonnepanelen kunnen in de toekomst ook gemaakt worden met perovskiet-zonnecellen. Perovskiet is veel goedkoper dan silicium en daarom een beloftevol materiaal om zonnepanelen te produceren.
Zonnepanelen met perovskiet zijn een echte buitenkans zodra ze op grote schaal kunnen geproduceerd worden. Nog even afwachten dus.
De voordelen van perovskiet-zonnecellen:
1. Een hoger rendement
U hebt minder zonnepanelen nodig en de installatiekosten zijn lager.
2. Het gewicht
De zonnepanelen zijn lichter en flexibeler.
3. Lagere productiekosten
De perovskiet-zonnecellen zijn makkelijk te produceren en dus goedkoper. En dat is goed nieuws voor uw budget.
4. Meer stroom
Perovskiet-zonnecellen reageren op verschillende lichtgolflengten.
Resultaat: ze kunnen meer zonlicht omzetten in elektriciteit.