Zonnepanelen voor uw bedrijf: hoe kiezen?

Het is zover: u hebt de knoop doorgehakt en wilt graag energie besparen door zonnepanelen te installeren. Maar hoe pakt u dit best aan? Hoe vergelijkt u de aanbiedingen? Enkele aandachtspunten.
Hélène D.
16/08/2019 |

1. Leverancier

Er komt heel wat kijken bij de installatie van zonnepanelen. En het gaat om een langetermijnproject. Ga dus in zee met een betrouwbare partij waarvan u vermoedt dat ze over de nodige expertise beschikken én dat ze u binnen tien, twintig of dertig jaar nog altijd een eersteklas service zullen bieden.

2. Inbegrepen diensten

Voor uw zonnepanelen moet er het een en ander gebeuren: invullen van paperassen, aanvragen van groenestroomcertificaten, controleren van de elektriciteit, regelen van de aansluiting … Veel ‘moetens’ die u waarschijnlijk liever niet zelf in handen neemt. Vraag dus zeker welke diensten inbegrepen zitten in de aanbieding van de leverancier.

3. Extra services

U herkent dit vast: terwijl u thuis de vloer laat leggen, beseft u dat u ook wilt laten schilderen of de elektriciteit nakijken. Zo werkt het vaak ook voor zonnepanelen: er komen al doende vaak een hele waaier aan expertises bij. Misschien wilt u uw hoogspanningscabine laten nakijken, uw personeel on site laten opleiden, oplaadpalen voor elektrische wagens installeren, een audit laten doen … kies voor een partner die u de service kan bieden waar u naar zoekt. Of nog beter: kies een partner die u de service kan bieden waar u niet eens aan had gedacht!

4. Garantie

De ene garantie is de andere niet, en dat geldt zeker voor zonnepanelen. Hou rekening met het feit dat er garanties zijn voor vier verschillende zaken:

-garantie op het product zelf, van de fabrikant: tussen de 10 en 25 jaar

-garantie op het vermogen van de installatie, van de fabrikant: meestal 25 jaar

-garantie op de omvormer, van de fabrikant: rond de 5 jaar

Dat zegt evenwel niet alles; veel hangt ook af van het type contract dat u wordt aangeboden. Sommige leveranciers leveren een extra service bovenop de standaardgarantie en bieden u bijvoorbeeld een ‘echte’ omnium. Vergeet ook niet dat een garantie maar zo goed is als de leverancier die de garantie biedt en kies een stabiele partner.

Zonnepanelen van ENGIE
Inbegrepen in het aanbod:

  • Haalbaarheidsstudie met controle van de elektrische conformiteit
  • Netwerkstudie met als doel om te controleren of het netwerk uw installatie de baas kan
  • Stabiliteitsstudie om te garanderen dat uw constructie of uw dak het gewicht van zonnepanelen kan dragen
  • Aanvraag en regeling van groenestroomcertificaten
  • Voorbereiding van het dossier en aanvraag bouwvergunning
  • Installatie
  • Onderhoud (optie)

Interesse in zonnepanelen voor uw bedrijf?

Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.