De middelgrote windturbine, een echte eyecatcher voor uw ziekenhuis of zorginstelling

U ziet ze vast her en der in het straatbeeld opduiken: de middelgrote windturbines op de terreinen van bedrijven maar ook zorginstellingen. Vooral organisaties waar het leven nooit stil staat en die de klok rond energie verbruiken doen er hun voordeel mee. En maakt u zich geen zorgen: u hebt helemaal niet zoveel plaats nodig als u zou denken, en ook qua investering is dit voor veel zorginstellingen haalbaar.
Hélène D.
28/10/2019 |

Dat de energiekosten van ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen zwaar doorwegen op de budgetten, is geen geheim. Neem nu een ziekenhuis van 1000 bedden: zij betalen elk jaar ongeveer 5 miljoen* euro voor gas, water en elektriciteit. Logisch: ziekenhuizen en zorginstellingen staan nooit stil, ook ’s nachts niet. En bovendien verbruikt hun apparatuur behoorlijk wat energie.

Dat werd opnieuw bevestigd door een studie van Belfius*, waarin  het energieverbruik voor brandstof en elektriciteit van grote nationale en regionale ziekenhuizen wordt geschat op ongeveer 4,5% van al hun aankopen en 1,1% van hun omzet. En dat terwijl de winstmarges minder dan 1% van de omzet bedragen. Een middelgrote windturbine, al dan niet in combinatie met zonnepanelen, kan een deel van de oplossing bieden – en levert bovendien een prachtig groen visitekaartje op.

Dit zijn de voordelen:

  • U produceert uw eigen groene, lokale energie, het hele jaar door: ook ’s nachts en tijdens de winter, wanneer u het meest verbruikt
  • U bespaart jaarlijks 10 tot 30% op uw energiefactuur
  • Uw investering is terugbetaald na 6 tot 12 jaar (afhankelijk van uw locatie en de energieprijs)
  • U zet het duurzame karakter van uw ziekenhuis of zorginstelling in de verf en verkleint uw ecologische voetafdruk
  • U profiteert van voordelige subsidies en een soepelere reglementering dan voor de grote windturbines

 

Winnen met wind

Dat deze investering uw zorginstelling geen … windeieren legt, staat dus buiten kijf. Begin 2019 heeft de Vlaamse regering 1,5 miljoen euro steun uitgereikt aan 14 kleine of middelgrote windmolenprojecten. Ook in Wallonië zijn er verschillende steunmaatregelen voor kmo’s en grote ondernemingen.