Zonnepanelen voor bedrijven: Q&A

Uw bedrijf bespaart er flink mee, dat is zeker. Ze zijn goed voor het milieu. Ze komen van een onuitputtelijke energiebron. Dat zonnepanelen in veel gevallen een verstandige keuze zijn, hoeft geen verder betoog.
Hélène D.
16/08/2019 |

Maar zijn zonnepanelen ook geschikt voor ùw bedrijf, hoeveel rendement haalt u dan, wat als u teveel produceert en welke vergunningen hebt u eigenlijk nodig? Alle hete hangijzers verzameld.

#1. Geschikt voor mijn bedrijf?

Ieder bedrijf kan in principe zonnepanelen installeren; maar om te weten hoe interessant het nu precies is in uw geval moet u enkele zaken controleren zoals de oriëntatie, het verbruik, de beschikbare plaats en het vermogen. Hoe dan ook is de berekening van de beste locatie en ideale inplanting voor uw bedrijf een hele evenwichtsoefening; schakel hiervoor specialisten in. Zij kunnen u ook berekenen welk rendement u kan verwachten.

#2. Niet te zwaar voor mijn dak?

De meeste daken kunnen het gewicht van zonnepanelen aan. Ze zijn veel minder zwaar dan vaak wordt gedacht: de meeste modellen wegen niet meer dan 15 kg/m2. Maar elk bedrijf moet sowieso een stabiliteitsstudie laten uitvoeren. Hierin worden een aantal zaken onderzocht zoals de ouderdom van het dak, de dakbedekking, e.a. Sowieso hebben veel bedrijven een plat dak, en dat is ideaal omdat u dan de ligging van uw panelen vrij kunt bepalen en dus ook uw rendement maximaliseren. Voor hellende daken is een zuidelijke ligging ideaal, maar ook daken met een zuidelijkoostelijke of zuidwestelijke ligging bieden voldoende rendement.

Tip: Geen geschikt dak? Dit zijn de alternatieven! 
Carport:  Waarom geen installatie op het dak van een carport? U kan dit dan combineren met laadpalen voor de elektrische wagens van uw personeel. Een prima manier om uw groene démarche extra in de kijker te zetten. En bovendien scoort u een hoger rendement. Opgelet, als u een nieuwe carport installeert, hebt u ook een bouwvergunning nodig voor uw zonnepanelen.
Lees hier hoe Mabru 13.300 m2 zonnepanelen installeerde op zijn carport voor vrachtwagens 
-Op de grond: Beschikt u over een verhard oppervlak? Dan kan u uw panelen ook op de grond plaatsen.

#3. Waarom helpt een energieleverancier zoals ENGIE mij om minder te verbruiken?

Morgen zal energie helemaal anders worden geproduceerd en verbruikt dan vandaag. De energie van de toekomst zal nog koolstofarmer, groener, efficiënter, digitaler, lokaler, decentraler en schoner zijn. ENGIE wil graag het voortouw nemen voor deze energietransitie en ziet het als haar missie om haar klanten hier zo goed mogelijk bij te helpen. Dit doen we vanuit een sterk maatschappelijk engagement ten opzichte van de samenleving, de klanten, de medewerkers en het milieu.

#4. Welke administratieve stappen moet ik zetten?

Maakt u zich geen zorgen: we helpen u sowieso om uw dossier in orde te krijgen. Deze zaken hebt u nodig:

Vergunningen

-Voor zonnepanelen op het dak hebt u geen bouwvergunning nodig: wel zijn er enkele voorwaarden en regels.
-Voor zonnepanelen op de grond of het dak van een carport moet u wel een bouwvergunning aanvragen.

Financiële steunaanvragen

 -Wat u precies van premies of groenestroomcertificaten kunt krijgen, hangt af van gewest tot gewest. Onze experts helpen u hier graag bij, zodat u zeker niets misloopt!

Tip: Met deze all-in-oneformule bent u van alle zorgen verlost!
Kijkt u op tegen de paperassen? Hebt u geen tijd of middelen om alles te regelen? Kies dan voor onze derde-investeerders-oplossing, een soort van leaseformule waarbij u zelf niets hoeft te doen maar wel bespaart vanaf dag één!
>> Ontdek de all-in-one-formule

#5. Moet ik mijn elektrische installatie laten nakijken?

Bij het analyseren van uw zonnepanelenproject gaan onze experts hoe dan ook na of uw elektrische installatie geschikt is of dat er aanpassingen nodig zijn. U hoeft zich hier dus geen zorgen over te maken, zij houden met alles rekening.

#6. Wat als ik teveel produceer?

Produceren de zonnepanelen meer dan wat uw bedrijf verbruikt?* Dan kan u dat overschot verkopen en terug laten injecteren in het distributienet. Om hoeveel dit gaat, wordt netjes bijgehouden door de injectieteller.

*geldt uitsluitend voor eigen installaties of Wallonië

 

#7. Welk rendement mag ik verwachten?

– Hoeveel een installatie precies kost en welk rendement u haalt, hangt af van heel wat factoren: het aantal panelen, het type, de locatie, de kwaliteit, de omvormer, het onderhoud, inbegrepen diensten …

– Ook premies en subsidies verschillen van gewest tot gewest.

-Hoe dan ook betaalt een investering zich in quasi alle gevallen terug binnen zeven jaar. En dat is lang vóór ze vervangen moeten worden. U wint dus gegarandeerd.

 

Onderstaand cijfervoorbeeld geeft u een idee van prijs en rendement:
Installatiekost voor 250 kWc :  ongeveer 175 000€
ROI tussen 4 en 7 jaar, afhankelijk van het gewest en het type subsidies.