5 maatregelen om de verwarmingskosten in uw bedrijf te beperken

Wist u dat de verwarming verantwoordelijk is voor gemiddeld een derde van de totale energiekosten van een bedrijf? Gelukkig kunt u de energieprestaties van uw bedrijf verbeteren en deze uitgavenpost flink terugschroeven.
Kristof C.
14/01/2016 |

Volgens studies van ENGIE Lab, het technische en wetenschappelijke centrum van ENGIE, en het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid, maken stookkosten gemiddeld 34% van het energiebudget van een kmo uit. Beide instanties zijn echter van mening dat bedrijven zelf maatregelen kunnen nemen om hun energieprestatie te verbeteren.
Betere isolatie: met een betere isolatie en een betere afdichting van het gebouw kan het warmteverlies en daardoor ook het verwarmingsverbruik aanzienlijk worden teruggedrongen. Isolatie van het dak verlaagt de factuur bijvoorbeeld al met gemiddeld 25 tot 30% en met isolatie van de muren kunt u nog eens bijna 17% besparen. Deze investeringen kunnen al in 3 tot 10 jaar worden afgeschreven, naargelang van de complexiteit van de gekozen isolatieoplossing. Plaatsing van een (drie)dubbele hoogrendementsbeglazing is eveneens aan te raden want zo kan gemiddeld 12% energie worden bespaard.
Plafondventilatoren: aangezien warme lucht de neiging heeft te stijgen in bedrijven met hoge plafonds, kan een systeem met plafondventilatoren en bijbehorende thermostaat bijzonder nuttig zijn om de warme lucht terug omlaag te drijven richting de werkzones. Hiermee kunt u tot 15% op uw verwarmingsfactuur besparen en daarnaast is deze investering erg rendabel (reeds na 4 jaar).
Vervanging van de verwarmingsketel: veel bedrijven hebben nog oude traditionele ketels die bijzonder veel energie verbruiken. Alleen al met de plaatsing van een condensatieketel, op stookolie of op gas, kan de factuur met 15 tot 20% worden verlaagd, met een gemiddelde van 8 jaar payback periode.
Stralingsverwarming: de warmte wordt hier geproduceerd door infraroodstraling. Die zorgt voor een directe verwarming van de meubels, maar ook de muren en de mensen. Deze objecten geven de warmte terug aan de ruimte, wat een comfortabel gevoel geeft. In combinatie met aardgas is dit de meest interessante oplossing voor grote ruimten zoals opslagplaatsen of winkels, waar de deuren voortdurend open en dicht gaan. Met deze maatregel kan de gewenste temperatuur bovendien zonder comfortverlies worden verlaagd. Deze oplossing maakt een besparing van 15% mogelijk op de rekening en dat met een snelle afschrijving (7 jaar).
Warmterecuperatie: om op de ene of andere manier de warmte te recupereren die in uw bedrijf verloren gaat, bestaan er talrijke oplossingen, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. Met zulke systemen kunt u tot 20% op uw rekening besparen.

Door de vervanging van een energieverslindende verwarmingsketel kan de energieprestatie van uw bedrijf worden verbeterd. Wilt u weten of uw ketel te veel energie verbruikt, doe dan de test!