Waarom data en digitale tools essentieel zijn voor de energietransitie
5 grote uitdagingen van de energietransitie
1. Onvoorspelbaarheid van de energieprijzen
Er wordt meer en meer geproduceerd op basis van hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Die bronnen zijn echter afhankelijk van het weer, wat leidt tot volatiliteit van zowel het aanbod als de prijs.
2. Balanceren van vraag en aanbod
Het elektriciteitsnet moet voortdurend in balans zijn. Met meer intermitterende energiebronnen wordt het een uitdaging om vraag en aanbod nauwkeurig af te stemmen.
3. Hoge investeringskosten
De overstap naar duurzame technologieën, zoals zonnepanelen, windmolens en batterijopslag vereist vaak aanzienlijke investeringen (gelukkig hebben wij daar bij ENGIE een oplossing voor: wij nemen de financiering voor onze rekening)
4. Complexiteit van wet- en regelgeving
Bedrijven moeten navigeren door een steeds complexer landschap van regelgeving rondom energiegebruik, emissies en subsidies.
5. Gebrek aan inzicht in energiegebruik
Veel bedrijven hebben onvoldoende inzicht in hun eigen energieverbruik, waardoor ze kansen om te besparen of efficiënter te verbruiken niet benutten.
Hoe data monitoring en digitale tools kansen creëren
Door data van uw onderneming te monitoren en te analyseren, kunt u niet alleen anomalieën detecteren maar ook proactief reageren op interne of externe gebeurtenissen en uw energiegebruik optimaliseren. Enkele voorbeelden:
1. Optimaliseren van piekbelasting
Door energiegebruik in realtime te monitoren, kunnen bedrijven pieken in hun verbruik identificeren en voorkomen. Bijvoorbeeld door productieprocessen te spreiden of zware machines op verschillende momenten te gebruiken. Dat verlaagt de piekbelasting en daarmee de transport- en distributiekosten op de energiefactuur.
2. Aanpassen van energieverbruik aan prijsfluctuaties
Vanwege de toenemende onvoorspelbaarheid van energieproductie zijn de energieprijzen op de day-ahead zeer volatiel. Dat houdt risico’s in maar creëert ook kansen voor uw onderneming. Door de prijzen op de korte termijnmarkt goed in de gaten te houden, kunt u energie-intensieve processen uitvoeren tijdens goedkope uren. Denk aan het laden van batterijopslagsystemen of het inschakelen van toestellen wanneer de tarieven laag zijn. Nog beter: wanneer er negatieve prijzen zijn, wordt u zelfs financieel gecompenseerd voor de energie die u afneemt.
3. Betere inzet van hernieuwbare energie
Als u uw eigen lokaal opgewekte energieproductie van kortbij opvolgt, kunt u het gebruik ervan optimaliseren. Probeer -in de mate van het mogelijke – uw energie-intensieve processen af te stemmen op uw energieproductie.
4. Valorisatie van flexibiliteit
Zoals eerder aangehaald moet het elektriciteitsnet voortdurend in balans zijn. Vraag en aanbod moeten dus continu op elkaar afgestemd zijn. Slimme systemen kunnen in realtime data over vraag en aanbod op het net analyseren en processen automatisch aansturen. Bijvoorbeeld door energie-intensieve activiteiten te verplaatsen naar momenten met een overschot aan hernieuwbare energie, of tijdelijk het verbruik te verminderen tijdens piekmomenten.
Door hun energieverbruik strategisch aan te passen aan de behoeften van het elektriciteitsnet kunnen bedrijven financiële vergoedingen ontvangen en tegelijkertijd de stabiliteit van het elektriciteitsnet en dus ook de energietransitie ondersteunen.
Conclusie
Datagedreven energiebeheer is essentieel om het energieverbruik te optimaliseren, kosten te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Automatisatie, bijvoorbeeld via energiemanagementsystemen (EMS), speelt hierin een cruciale rol door in realtime data te monitoren en processen automatisch te sturen op basis van veranderende omstandigheden. Met de opkomst van AI wordt deze automatisatie nog krachtiger: zelflerende algoritmen kunnen patronen herkennen, voorspellingen doen en proactieve beslissingen nemen om het energiebeheer verder te optimaliseren.
Bij ENGIE willen we u begeleiden in uw decarbonisatie. Door uw bedrijf te ondersteunen in zijn duurzame projecten om onafhankelijker en energie-efficiënter te worden én door u toegang te geven tot tools en informatie waarmee u weloverwogen beslissingen kunt nemen, van het opvolgen van uw energieverbruik en -productie, tot het sturen van proactieve alerts en informatie over de energieprijzen. We blijven ook inzetten in de verdere ontwikkeling van onze digitale dienstverlening en werken nauw samen met diverse partners om uw onderneming te ontzorgen in haar energiebeheer.