De 4 gouden tips voor een goed actieplan om de energierekening van uw bedrijf te verlagen: controle, kost, planning voor acties en comfort

Nu de energietransitie volop aan de gang is, vraagt u zich misschien af ​​of uw bedrijf energie kan besparen en de impact op het milieu kan verminderen.
Valentine S.
27/04/2018 |

Nu de energietransitie volop aan de gang is, vraagt u zich misschien af ​​of uw bedrijf energie kan besparen en de impact op het milieu kan verminderen.

Zoals u weet, is het verlagen van de energiekosten tegenwoordig van essentieel belang voor uw budget en de duurzame ontwikkeling van uw bedrijf. Sommige bedrijven hebben dat al begrepen en hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun energieverbruik efficiënter, en hun productie groener en lokaler te maken. Met een goede strategie konden ze hun verbruik en hun energiebudget verlagen. Ze hebben zelfs vaak gewonnen aan competitiviteit.

Het is nu tijd voor u om de potentiële besparingen te evalueren en uw strategie op te zetten. We stellen hieronder de 4 gouden tips voor een goed actieplan voor, om de verwachte resultaten te garanderen.

  1. Controle

Een goed actieplan is gebaseerd op een eerste controle over uw installaties. Begin met het analyseren van uw verbruik en prestaties en vergelijk het met de huidige processen en schema’s van uw productie. Stel uzelf een paar vragen: moeten deze installaties op volle kracht draaien? De hele dag lang? Zijn de verwarmingskranen goed geïsoleerd? Is de verlichting verouderd en dus energieverslindend? Is de ventilatie van alle ruimtes te allen tijde essentieel?

Vaak hebben eenvoudige acties een belangrijke financiële impact. Maak een lijst met de gedetecteerde verbetermaatregelen.

  1. Kost

Sommige berekeningen zijn onmisbaar. Maak nu een kostenoverzicht van de impact van de voorgestelde verbeteringsmaatregelen, hun ROI (return on investment) en de beschikbare subsidies. Becijfer ook investeringen in groenere oplossingen die vaak een grotere efficiëntie bieden (elektrische mobiliteit, windenergie, warmtekrachtkoppeling, zonnepanelen, enz.).

  1. Planning voor acties

Na de besparingsanalyse, geeft u prioriteit aan bepaalde acties. Begin met korte, snelwerkende acties (de zogenaamde ‘quick wins’) en onmiddellijke acties (bijvoorbeeld vanwege veiligheid, prestaties of compliance, wijzigende steunmaatregelen).

Stel vervolgens een lange termijn kalenderplan op   voor installaties die de komende jaren moeten worden gecontroleerd of vervangen.

  1. Comfort

Merk op dat het mogelijk is om het beter met minder te doen. Acties om het energieverbruik te verminderen, kunnen het comfort van uw personeel en klanten verbeteren. Verbetering van de isolatie, verlichting of zelfs de betrouwbaarheid van ventilatie zijn goede voorbeelden.

Door deze tips mee te nemen in uw strategie, kunt u uw energie efficiëntie zeker verbeteren. Uit onze ervaring bleek dat een helder plan een gemiddelde besparing van bijna 10% op uw energierekening kan opleveren,  voor aanbevelingen met terugverdientijd van minder dan 2 jaar.