Grootste duikcentrum van Europa wil ook duurzaamste zijn

Met een diameter van 36 meter, een diepte van 10 meter en 6,2 miljoen liter water, is TODI het grootste snorkel- en subtropisch duikcentrum van Europa. Het wil ook uitblinken in energie-efficiëntie: ook benieuwd te zien op welke manier?
Kristof C.
22/10/2016 |

Het avontuur van TODI begon enkele jaren geleden toen acht vrienden die samen hadden leren duiken, besloten om in België een duikproject op te starten zodat ze niet altijd naar het buitenland moesten om tussen de  tropische vissen te zwemmen. Hun ondernemersplan werd bekroond door Bizidee en Entreprize. Na een grondige zoektocht besloten de initiatiefnemers om hun duikcentrum op de be-MINE site van Beringen te bouwen.

6,2 miljoen liter constant op 23° houden: een geknipte job voor een WKK

Op 14 juli 2016 waren de eerste werken klaar en kon het bassin met water worden gevuld. Het duurde maar liefst tien dagen om de 6,2 miljoen liter water in het gerenoveerde indikkerbassin te pompen. Op die plek werd vroeger namelijk het vervuilde water waarmee de steenkool was schoongemaakt, gescheiden van het steenslib.

Vervolgens moest het water tot 23° worden opgewarmd. Om die constante warmte te verzekeren en het hele centrum van de nodige energie te voorzien, werd er een warmtekrachtkoppeling (WKK) geplaatst die op gas werkt. Het centrum zal naar schatting 350 MWh elektriciteit en 1 750 MWh gas per jaar verbruiken.

Duurzaam energiebeleid

Voor het energiebeleid van dit project heeft TODI samen met ENGIE Fabricom en ENGIE gekozen voor een duurzame investering.

“Samen met voornoemde partners koos TODI voor een moderne, energiezuinige installatie om bezoekers en gebruikers te laten kennismaken met de wondere onderwaterwereld,” vertelt Ingrid Geudens, Account Manager Business Accounts bij ENGIE.

“6,2 miljoen liter water constant op een temperatuur van 23° Celsius houden, doen we door gebruik te maken van een warmtekrachtkoppeling. Op die manier bereiken we een maximum aan comfort met een minimum aan energieverbruik. Maar het engagement van TODI gaat nog verder. De energie die het duikcentrum gebruikt, komt namelijk van hernieuwbare bronnen afkomstig van de zon, wind en biomassa. In dit nieuwe unieke onderwaterpark beleef je dus plezier, ontdekking en ontspanning en krijg je tegelijk de zekerheid dat TODI bewust heeft gekozen voor milieuvriendelijke energie.”

Een onderwaterwereld met 2 200 tropische vissen.

Wanneer het water warm en zuiver genoeg was, werden de 2 200 tropische zoetwatervissen in het bassin gelaten.

Daarmee gaat de droom van de initiatiefnemers eindelijk in vervulling: kunnen duiken en snorkelen tussen tropische vissen.

Ledverlichting voor betere zichtbaarheid

Om de ervaring van de duikers nog boeiender te maken, werd het bassin in acht verschillende zones verdeeld die door een luchtgordijn van elkaar worden gescheiden.

Al dat moois zal bovendien uitzonderlijk goed zichtbaar zijn dankzij een innovatief biologisch filtersysteem dat voor kristalhelder water zorgt. Verder wordt het duikbassin uitgerust met ledverlichting zodat men er ook ’s avonds in aangename omstandigheden met een goede zichtbaarheid zal kunnen duiken of snorkelen.

TODI koos voor ledverlichting omdat die het beste van twee werelden biedt: een laag verbruik gekoppeld aan hoge lumen. Bovendien gaat ledverlichting langer mee dan traditionele verlichting.

TODI past in groots masterplan be-Mine

Op langere termijn zal TODI ook vergaderzalen aanbieden en ruimtes om evenementen te organiseren. Dat past allemaal in het masterplan van be-MINE, het vroegere mijnterrein van 32 hectare van Beringen, dat zich stap voor stap ontsluit als een toeristisch-recreatief project.

Het volledige project is goed voor een investering van 150 miljoen euro en 500 jobs. Het zou tegen 2019 klaar moeten zijn.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van WKK voor uw warmtebehoefte? Contacteer ons via www.engie-electrabel.be/contactB2B of bel 02 336 79 20.