Onafhankelijk verlichtingsadvies levert besparing van 30% op

Hoe tover je een discountzaak om in een modetempel? Voor die uitdaging stonden Linda Vanherck en Patrick Rademaekers toen ze Ravago Fashion and Home in Arendonk openden. De oplossing zat voor een stuk in de juiste verlichting!
Kristof C.
13/06/2015 |

Hoe tover je een discountzaak om in een modetempel? Voor die uitdaging stonden Linda Vanherck en Patrick Rademaekers toen ze Ravago Fashion and Home in Arendonk openden. De oplossing? Verander de hele verlichting! De verlichtingsaudit van hielp ze om die krachttoer te doen slagen.

Ravago Fashion and Home is een elegante winkel in Arendonk. U koopt er meubels, gordijnen en overgordijnen, behang en verf, leuke spullen voor interieurinrichting en merkkleding. De trendy plek van nu, waar liefhebbers van mooie interieurs en modebewuste consumenten graag langsgaan, zag er vroeger heel anders uit. “Het was een discountzaak,” zegt Linda Vanherck, Store Manager. “Honderden tl-buizen – 602 om precies te zijn – in het vals plafond verspreidden een koud en onaangenaam licht.”

Verlichtingsaudit voor waardevol onafhankelijk advies

Een lokale ondernemer stelde voor om alle armaturen te vervangen. Op aanraden van zijn Account Manager bij ENGIE bestelde Facility Manager Patrick Rademaekers een onafhankelijke verlichtingsaudit bij ENGIE. Het verrassende resultaat: alleen de helft van de armaturen moest echt vervangen worden! En door de armaturen op de juiste plaats te installeren, zou het lichtrendement zelfs verbeteren!

“Onafhankelijke adviezen zijn goud waard,” meent Patrick Rademaekers. “De audit leverde ons een besparing van 30% op het oorspronkelijke bestek op. Zonder ENGIE zou onze installatie zowel bij aankoop als in het gebruik duurder zijn geweest! De oorspronkelijke offerte hield immers geen rekening met het lichtrendement op elke plek in de winkel of met het effect van goede reflectoren. Als ik een goede raad mag geven: begin altijd met een audit als u de verlichting in uw winkel moet vervangen. Die investering verdient u dubbel en dik terug. Bij Ravago kostte de nieuwe verlichting 60 000 euro, maar wij besparen jaarlijks 10 000 euro aan elektriciteit!”

Natuurlijker licht, blije klanten

De auditspecialist had aandacht voor alle details van de verlichting om niet alleen energie te besparen, maar klanten en personeel ook meer comfort te bieden en de juiste sfeer te scheppen.

“Als een klant een nieuw kleurtje voor zijn muren uitzoekt of een vest past, wil hij dat de winkelverlichting de kleuren zo natuurlijk mogelijk weergeeft. Daarom hangen er tl-buizen die daglicht reproduceren boven de tafels waarop onze klanten hun gordijnen of nieuw behang uitkiezen. Zij zijn in elk geval opgetogen over de verlichting!”