Renovatie verlichting doet energiefactuur aanzienlijk dalen bij Plantin

Plantin levert hightech drukpersen, accessoires en de bijbehorende gepersonaliseerde service. Bij de renovatie van hun vestiging in Evere wilde Plantin doordachte keuzes maken op vlak van verlichting, iets waar we hen graag bij hielpen!
Kristof C.
13/06/2015 |

Plantin was vroeger in hartje Brussel gevestigd, op een boogscheut van het Sint-Katelijneplein, maar verhuisde in 1980 naar het industrieterrein van Evere. Dat is alweer ruim 30 jaar geleden en het gebouw met kantoren, opslagruimten en showrooms was enkele jaren geleden aan een opknapbeurt toe. Dat gold ook voor de verlichting.

70% van onze elektriciteitsfactuur was afkomstig van de verlichting,” vertelt Francis van Hassel, Facility Manager en preventieadviseur. “Als je door het gebouw liep, zag je licht in allerlei kleuren door elkaar. Door aanpassingen aan de opslagruimten hingen de armaturen bovendien niet meer optimaal boven de gangen. Iets weggooien ligt niet in onze aard, maar na 30 jaar was verandering geen overbodige luxe.”

Een terugverdientijd van slechts 4 jaar!

De verlichtingsaudit van ENGIE kwam precies op het juiste moment. De audit omvatte een gedetailleerde studie van alle lokalen, terwijl voor de helft van de opslagruimten in 2011 een renovatieplan voor de verlichting werd uitgewerkt.

“Dat gedeelte kostte ons 60 000 euro. Vier jaar later is die investering al terugbetaald! Ik ben verbaasd over die korte terugverdientijd. En aangezien de nieuwe verlichting nog wel zo’n 15 jaar meegaat, zullen wij over de hele periode een kwart miljoen euro bespaard hebben. Ondertussen hebben wij ook de helft van de kantoren gerenoveerd, inclusief de verlichting.”

Veiliger en comfortabeler verlichten

In de kantoren zijn de oude tl-buizen vervangen door T5-armaturen met smallere en efficiëntere buislampen. De verlichtingsaudit adviseerde om twee lichtzones te creëren: een lichtlijn aan de binnenzijde en lichtgevende plafondtegels aan de vensters.

“Als er voldoende daglicht door de vensters binnenvalt, kan het personeel de plafondtegels manueel uitschakelen,” zegt Francis van Hassel. “Door de nieuwe verlichting is het comfort in onze kantoren aanzienlijk toegenomen. In onze gangen hebben wij bewegingssensoren geplaatst. De bewakers moeten dus geen zaklampen meer gebruiken als ze ’s nachts hun ronde doen. Sinds de renovatie hebben onze medewerkers ook meer aandacht voor energiebesparingen. Eigenlijk is er toen bij ons allemaal een licht opgegaan en ons verbruik blijft sindsdien maar dalen!”

Neem ook uw verlichting onder handen en surf snel naar www.engie-electrabel.be/verlichting-contact.

Meer weten over de impact van een goede verlichting op uw bedrijf? Download ons magazine.