Welke energieverslinders zijn er in uw bedrijf?
Door de energieverslinders in uw bedrijf voor eens en altijd op te sporen. Kwestie van in te grijpen waar dat het meest nodig is …
Bedrijven spelen een belangrijke rol in de energietransitie en in onze gemeenschappelijke inspanningen om het energieverbruik te beperken. Tegelijkertijd kunnen ze aanzienlijke financiële besparingen realiseren. Maar wat zijn de energieverbruikers (of -verslinders) in uw bedrijf? En welke kunt u het makkelijkst aanpakken?
Erg uiteenlopende verbruiksposten
De verdeling van het energieverbruik in bedrijven schommelt sterk naargelang van de activiteitensector. In de voedingsmiddelenindustrie bijvoorbeeld is koeling vaak een van de gulzigste posten. In de handel en de tertiaire sector daarentegen zal verlichting waarschijnlijk bij de grootste energieverslinders horen.
Maar zelfs binnen dezelfde activiteitensector kunnen er grote verbruiksverschillen zijn tussen bedrijven. Zo zal een onderneming die droge koekjes produceert wellicht minder energie nodig hebben voor koeling dan een fabriek die gespecialiseerd is in de productie van zuivelproducten. De specifieke bedrijfsactiviteiten of de gebruikte technologieën kunnen het uiteindelijke verbruik inderdaad beïnvloeden.
Het is dan ook moeilijk om algemene conclusies te trekken als het gaat over de grootste energieverslinders van bedrijven. Wat we wel met enige zekerheid kunnen zeggen, is dat de 5 grootste verbruiksposten op het vlak van energie de volgende zijn, zij het dan in vaak erg variabele proporties:
> productieproces (machines en apparaten);
> koeling;
> verwarming;
> klimaatregeling;
> verlichting.
Ter illustratie zien we hieronder de gemiddelde verdeling vastgesteld in de voedingssector.
4 oplossingen om de energieverslinders in uw bedrijf op te sporen
De energieverslinders in uw bedrijf opsporen, is dus de beste manier om uw verbruik te drukken. Hoe? Om te beginnen door uw facturen en uw verbruik te analyseren met de applicatie Energy Manager Business (gratis voor de klanten van ENGIE Electrabel). Dat is de eerste oplossing.
Oplossing nummer twee? Doe net als brouwerij Roman en laat een energieaudit uitvoeren. De brouwerij wist op die manier het verbruik van haar verlichting met 25% te verminderen en zag haar totale energiefactuur met 10% dalen. Hetzelfde geldt voor Wollux, een toonaangevende speler op het vlak van communicatietextiel, die een plan voor de vermindering van zijn energieverbruik heeft uitgewerkt.
U wilt nog verder gaan? Dan kunt u een submeteringsysteem installeren en een meer geavanceerde prestatie- en waarschuwingstool zoals Optimiz gebruiken. Zo kunt u in realtime uw gas-, elektriciteits- en waterverbruik in de gaten houden, maar ook de temperatuur en de vochtigheid in uw gebouwen.
Energieprestatiecontracten tot slot zijn een 4e mogelijkheid om het energieverbruik van uw bedrijf te verlagen, maar dit keer op lange termijn (contracten met een duur van 10 tot 15 jaar).
Zoals u ziet, bestaan er gelukkig oplossingen. Meer nog, de quick wins kunnen heel snel gaan. En dat zowel voor verwarming, koeling/klimaatregeling als voor verlichting, …
En wat zijn uw doelstellingen voor 2020?