Door opleiding rond hoogspanning meer veiligheid op de werkvloer

Veiligheid en bedrijfszekerheid zijn in elk bedrijf hoge prioriteit, zo ook bij Lhoist dat getuigt over de meerwaarde van veiligheidsopleidingen voor technische personeel.
Kristof C.
23/04/2016 |

 

 

Veiligheid en bedrijfszekerheid zijn in elk bedrijf hoge prioriteit. Personeel dat verantwoordelijk is voor onderhoud of voor elektrisch materiaal en hoogspanningscabines moet in alle veiligheid kunnen werken. En goed opgeleid personeel verzekert meer veiligheid.

Daarom is het belangrijk dat bedrijven regelmatig BA4- en BA5-opleidingen voor hun personeel organiseren. Elke onderneming heeft een oplossing op maat nodig die beantwoordt aan de reële noden van de werknemers.

Bij de productie van vuurvaste bakstenen op de site van Lhoist in Marche-les-Dames staat veiligheid centraal.

We spraken met Didier Maghe, preventieadviseur bij Lhoist in Marche-les-Dames, die verschillende rollen vervult binnen het bedrijf. Hij staat rechtstreeks in contact met het management en personeel en stelt aanbevelingen op over de te respecteren procedures tijdens interventies in de onderneming. Verder volgt hij veranderingen in de wetgeving nauwkeurig op en houdt hij rekening met alle andere aspecten die betrekking hebben op de veiligheid en het welzijn van de werknemers.

“Een
incident met hoogspanning heeft iedereen wakker geschud”

“We hadden een hoogspanningscabine opnieuw ingeschakeld terwijl die cabine nog open stond en er zich nog iemand in de buurt bevond. Gelukkig liep dat niet fataal af, maar het liet wel een blijvende indruk achter”
Didier Maghe
Preventieadviseur Lhoist

 

Grondige kennis van hoogspanning is noodzakelijk

De veiligheidsadviseur heeft contact opgenomen met ENGIE om een globale oplossing en een opleidingspakket uit te werken voor alle werknemers die betrokken zijn bij het onderhoud van elektrische installaties en voor de leden van het studiebureau dat gespecialiseerd is in elektriciteit. De opleidingen vonden plaats in de praktijkruimtes van ENGIE en ook ter plaatse op de site van Lhoist in Marche-les-Dames.

Leren schakelen onder veiligheidsspanning is uniek

De feedback van de werknemers was zeer positief. De opleiding heeft onze werknemers meer zelfvertrouwen gegeven”, vertrouwt Didier Maghe ons toe. “Het beschikbare materiaal in het opleidingscentrum is perfect afgestemd op de uitrusting waarmee onze eigen werknemers dagelijks aan de slag gaan. De site is uniek, want we kunnen er in alle veiligheid oefenen op materiaal onder veiligheidsspanning.” De instructeur bezocht bovendien de hoogspanningscabines op het terrein in Marche-les-Dames, iets wat Lhoist bijzonder waardeert. Hij zag het personeel in zijn dagelijkse omgeving aan het werk, zodat mogelijke problemen in kaart konden gebracht worden.

Praktische ervaring is een sleutelelement

“Ik heb BA4- en BA5-opleidingen gevolgd, waardoor ik me heel bewust ben van de risico’s. Maar op het terrein miste ik nog de nodige praktische ervaring om installaties veilig opnieuw op te starten.”
Jean-François Sprumont
Automatiseur van het studiebureau bij Lhoist

ENGIE experts geven de opleidingen in unieke praktijkruimtes met een oefennetwerk onder veiligheidsspanning waar ook ENGIE-technici hun opleiding krijgen. Zo wordt kennis meteen omgezet in praktijk. Deze praktijkruimtes zijn gelegen in Kallo en Tihange.

“Per jaar volgen zo’n 1000 mensen hier een opleiding om veilig met energie om te gaan. De positieve feedback van ongeveer 4000 cursisten bewijst dat de opleiding doeltreffend is: 94% van de deelnemers is tevreden of heel tevreden over de gevolgde opleiding.”
Tom Van De Walle
Manager Products & Services B2B

 

Bied uw technische ploegen ook een unieke opleiding aan zodat ze veilig aan hoogspanningsinstallaties kunnen werken. Bekijk het overzicht van de opleidingen, de mogelijke premies en registreer u vandaag nog.