Behouden, moderniseren of vernieuwen? Wat is de beste strategie voor de pioniers van de zonnepaneleninstallaties?

In België begon de opmars van zonne-energie in 2005, om vanaf 2008 in een stroomversnelling te komen. Die sterke groei werd onder meer gestimuleerd door ongeziene technologische doorbraken en financiële incentives, met de groenestroomcertificaten op kop. Was uw bedrijf een van deze early adopters van zonne-energie die volop investeerden in deze veelbelovende technologie? Dan maakte u een doordachte en lonende strategische keuze. Vandaag, nu uw installatie al meer dan tien jaar meegaat, rijst echter een belangrijke vraag: is ze nog performant genoeg?
Want in de afgelopen 15 jaar, terwijl uw installatie verouderde, is er uiteraard veel veranderd:
• de zonnetechnologie is sterk geëvolueerd, met onder andere de ontwikkeling van echt efficiënte batterijen;
• de installatiemethodes werden op punt gesteld door de opgebouwde ervaring van de installateurs;
• de prijs van zonnepanelen, omvormers en andere onderdelen is enorm gedaald;
• de regelgeving is veranderd, met het geleidelijke verdwijnen van de gewestelijke subsidies.
Hoe maakt u in deze context de juiste keuzes? Doet u er goed aan uw huidige installatie te behouden, te moderniseren of toch volledig te vervangen? Het antwoord op die vraag hangt af van factoren die eigen zijn aan uw situatie, maar één ding staat vast: investeren in zonne-energie blijft een verstandige en lonende strategische beslissing, waarmee u bovendien een stap vooruit zet in uw energietransitie. Een woordje uitleg.
Hoe zit het met de levensduur van uw installatie?
Dankzij de nieuwste technologieën kunnen de zonnepanelen van vandaag tot wel 30 jaar meegaan, met behoud van een optimale werking. Maar geldt dat ook voor de pioniers? Zonnepanelen van de eerste generatie hebben een geschatte levensduur van 20 tot 30 jaar, maar hun prestaties nemen met de jaren geleidelijk aan af (meer hierover hieronder). Dat is een theoretische schatting, die uiteraard afhangt van de installatie-, blootstellings- en onderhoudsomstandigheden.
Daarom is het ook bij installaties van slechts 15 jaar oud belangrijk om de huidige staat en de werkelijke prestaties grondig te beoordelen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol:
- de blootstelling van de zonnepanelen aan extreme weersomstandigheden;
- de kwaliteit van de oorspronkelijke installatie;
- het type technologie dat werd gebruikt;
- de regelmaat van het onderhoud.
Let wel, uw installatie bestaat niet alleen uit zonnepanelen. Ook alle andere onderdelen, en dan vooral de omvormers die doorgaans minder lang meegaan, moeten worden nagekeken.
Prestaties: hoe het rendementsverlies meten?
Rendementsverlies bij zonnepanelen is een volkomen normaal en voorspelbaar fenomeen. Maar hoe meet u het? “Voor installaties van de eerste generatie gaan we uit van een rendementsverlies van ongeveer 1% per jaar. Concreet: een paneel dat in 2010 geïnstalleerd werd, werkt nu nog maar op 85% van zijn oorspronkelijke capaciteit ”, legt Jonathan Lehmann, R&D-ingenieur zonne-energie bij ENGIE Laborelec, uit. “Vandaag leggen de beste panelen garanties van 0,3 tot 0,5% verlies per jaar voor, met gegarandeerde prestaties van 85% na 25 tot 30 jaar.”

Benieuwd naar de werkelijke prestaties van uw systeem? Laat dan een professionele diagnose uitvoeren. Deze evaluatie vormt immers de basis van elke strategische beslissing.
Repowering of een nieuwe installatie: wat is de beste keuze?
Wie een verouderende installatie heeft, kan verschillende strategische keuzes maken, afhankelijk van een aantal (financiële en technische) factoren, maar ook van het stelsel van groenestroomcertificaten waar u nog onder valt (zie hieronder). Kort samengevat is er een oplossing voor elke situatie.
Repowering: moderniseren zonder alles te vervangen
Repowering houdt in dat u bepaalde onderdelen vervangt, terwijl uw bestaande infrastructuur behouden blijft. Zo zijn de omvormers, die een gemiddelde levensduur hebben van 10 tot 15 jaar (voor de recentere industriële modellen met een proactief onderhoud), vaak de eerste componenten die aan vervanging toe zijn. U kunt ook een batterij plaatsen om uw zelfverbruik te verhogen.
Een nieuwe installatie: met een schone lei beginnen
Voor sommige bedrijven is de beste keuze om het oude systeem te demonteren en te kiezen voor een nieuwe, modernere en veel performantere installatie. Zeker als ook het dak moet worden gerenoveerd. Hoewel nieuwe zonnepanelen en apparatuur een grotere investering met zich meebrengen, bieden ze ook een aantal voordelen:
- krachtigere technologieën en een aanzienlijk hoger rendement voor dezelfde oppervlakte;
- tientallen jaren zorgeloos groene energie produceren;
- de mogelijkheid om efficiënte opslagsystemen (batterijen) te integreren.
PS: Dankzij het derde-investeerdersmodel kunt u rekenen op een alles-in-één-oplossing om uw eigen groene energie op te wekken zonder uw financiële middelen aan te spreken. Ontdek onze oplossing ENGIE Sun4Business.
Groenestroomcertificaten: welke rol spelen ze in uw beslissing?
Voor de early adopters kan de rol van de groenestroomcertificaten eerder neutraal zijn als de subsidieperiode (van 10 jaar) afgelopen is en u op dat moment begint na te denken over de toekomst van uw installatie. Hebt u daarentegen groenestroomcertificaten ontvangen voor een langere periode – bijvoorbeeld 15 of 20 jaar – dan moet u daarmee rekening houden in uw scenario ... In zulke gevallen is het behouden van een optimaal productieniveau gedurende de resterende periode immers een financiële uitdaging van formaat.
“Aangezien u de configuratie van uw systeem (oppervlakte, hellingsgraad, ...) niet kunt veranderen, kan repowering de verstandigste strategie zijn om het rendement en het aantal verkregen certificaten tot aan de einddatum te maximaliseren”, verduidelijkt Claude Vanderheyde, Business Developer bij ENGIE Sun4Business. “Dat kan bijvoorbeeld door over te stappen naar modernere en efficiëntere omvormers, want de huidige technologieën bieden een rendement dat 10 tot 15% hoger ligt dan dat van de apparatuur van 15 jaar geleden. En dat kan de algemene prestaties van het systeem uiteraard aanzienlijk verbeteren.”

Wat gebeurt er na de demontage met de panelen die het einde van hun levensduur hebben bereikt?
In tegenstelling tot windturbines is het voorlopig nog moeilijk om zonnepanelen te herstellen en opnieuw te gebruiken in een nieuwe installatie. Maar dankzij de technologische vooruitgang zou daar in de toekomst weleens verandering in kunnen komen.
Worden zonnepanelen dan gerecycleerd? België is een pionier op dat vlak, onder meer dankzij een ecobijdrage die wordt geheven op elk zonnepaneel dat op de markt wordt gebracht. Deze milieubijdrage wordt gebruikt om de ophaling en recyclage van huidige en toekomstige zonnepanelen te financieren. Dat gebeurt via de organisatie PV Cycle.
Vandaag kunnen naar schatting 9 op de 10 zonnepanelen gerecycleerd worden (panelen op basis van silicium). Voor deze panelen bedraagt het opwaarderings- en recyclagepercentage 95%. Concreet betekent dit dat de belangrijkste componenten – het glas, het aluminium van het frame, de siliciumcellen en het koper – een tweede leven kunnen krijgen. Alleen de plastic onderdelen, zoals de aansluitdozen, maken nog geen deel uit van de recyclageprocedure.
Let wel, de recyclageketen staat nog niet volledig op punt en het aantal te recycleren panelen blijft voorlopig nog beperkt. Logisch ook, want de installaties van de eerste generatie bereiken nu pas het einde van hun levensduur … We mogen er dus van uitgaan dat de nodige infrastructuur zich geleidelijk aan zal ontwikkelen om de verwachte toename in de komende 5 tot 10 jaar op te vangen. Het aantal te recycleren panelen zou tegen 2030 fors moeten toenemen.
Doe voor de demontage van een oude installatie steeds een beroep op professionals die een correcte verwerking van de apparatuur volgens de geldende milieunormen garanderen.
Van early adopter tot future maker: zet uw pioniersgeest verder
Het vallen van het doek over uw zonnepaneleninstallatie van de eerste generatie luidt onvermijdelijk het begin in van een nieuw zonne-energietijdperk voor uw bedrijf. Ondanks een somber economisch klimaat en minder royale subsidies dan vroeger, blijft investeren in zonne-energie een economisch en ecologisch verstandige keuze.
De zonnetechnologie van vandaag is veel matuurder geworden en tegelijkertijd 3 tot 4 keer goedkoper dan 10 jaar geleden. Bovendien zijn er voortaan oplossingen om uw zelfverbruik en uw energieonafhankelijkheid te vergroten, terwijl u een interessant rendement geniet, ongeacht de steunmechanismen van de overheid.
Bent u klaar om het volgende hoofdstuk van uw zonne-avontuur open te slaan? Laat uw installatie en de noden van uw bedrijf dan grondig bestuderen. De experts van ENGIE staan klaar om naar uw verwachtingen te luisteren en begeleiden u in deze strategische denkoefening. Neem contact met ons op!