Hoe geeft u uw energietransitie een boost?

De energietransitie staat vooraan de agenda van bedrijven die willen besparen en tegelijkertijd de milieu-uitdagingen willen aangaan. In dit artikel krijgt u een aantal praktische oplossingen om dit proces te versnellen, door over te stappen op een duurzamer en verantwoordelijker energieverbruik. Dat kan gaan van een energietransitieaudit, die voor iedereen toegankelijk is, tot PPA's, een optie die vooral geschikt is voor grote bedrijven.
Hélène D.
25/09/2024 |

Uw energieverbruik analyseren en monitoren

De eerste cruciale stap in het beheren van uw energieverbruik is weten wat en waar u verbruikt en dat goed op te volgen. 

Het is essentieel om uw energieverbruik regelmatig te controleren.

Als u bijvoorbeeld een abnormaal verbruik opmerkt of als het maximaal gemeten vermogen te hoog is, kan dat wijzen op een onderliggend probleem. Overmatig reactief verbruik kan ook wijzen op inefficiënte werking van uw installaties. 

Gebruik deze tips om uw verbruik te analyseren zodat u de nodige energiemaatregelen kunt nemen. 

Bepaal welke maatregelen uw verbruik kunnen verlagen

Nu u inzicht hebt in uw verbruik, is het tijd om actie te ondernemen. Een energietransitieaudit is daarbij een ideaal hulpmiddel.

Waarom een energietransitieaudit uitvoeren?

  • Met een energieaudit kunt u uw verbruiksprofiel in detail beoordelen, evenals de huidige staat van uw installaties en uw gebouw, en identificeren waar u kunt optimaliseren.
  • Een onafhankelijke expert zal u precieze aanbevelingen geven om uw verbruik te verminderen en bekijken of u ter plaatse groene energie kunt produceren en wat u dat kan opbrengen.
  • U krijgt ook een schatting van de potentiële besparingen en het rendement van de investering. 

In dit artikel vindt u een aantal eerste acties die u kunt ondernemen om uw energieverbruik te verminderen. 

Omdat elk bedrijf uniek is, krijgt u bij een persoonlijke audit een gedetailleerd actieplan dat specifiek is afgestemd op uw uitdagingen en behoeften. 
 

Zonnepanelen installeren

Een van de aanbevelingen uit een audit is de installatie van zonnepanelen. Dat is vaak ook een van de meest voordelige maatregelen die u kunt nemen. 

U vermindert daarmee niet alleen uw CO2-uitstoot, maar  bespaart ook op uw energiebudget. 

Er zijn veel oplossingen, die kunnen worden aangepast aan de specifieke kenmerken van uw locatie: installatie op daken, op de grond, op carports of lichtgewicht panelen voor minder stabiele daken.

Bovendien kunt u voor fotovoltaïsche projecten groter dan 1 GW kiezen voor een derde-investeerdersoplossing. Zo kunt u uw kapitaal behouden voor uw kernactiviteiten. Een win-winsituatie voor u en het milieu! 

Wilt u meer informatie of wilt u een zonnepanelenproject opstarten? Neem hier een kijkje! 

Kies voor een groen energiecontract

Als een zonnepaneleninstallatie niet haalbaar lijkt voor uw site, of als u op dit moment niet aan een dergelijk project wilt beginnen, of ook als uw zonnepaneleninstallatie niet al uw verbruik dekt, kunt u kiezen voor een groenestroomcontract. 

Het aanbod groene stroom van ENGIE Business is voornamelijk gebaseerd op Garanties van Oorsprong. Dat is een Europees mechanisme dat het hernieuwbare karakter van de aangekochte energie certificeert. 

Dat geeft u de garantie dat de elektriciteit die u verbruikt geproduceerd is uit hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon of waterkracht. 

Om de hernieuwbare oorsprong van de aan u geleverde energie te certificeren, verwerft ENGIE aan het einde van elk jaar certificaten van hernieuwbare energie, Garanties van Oorsprong, die overeenkomen met uw werkelijke verbruik. Vervolgens overhandigt ENGIE u een certificaat waarin staat dat de Garanties van Oorsprong uw verbruik dekken en in overeenstemming zijn met uw contract.

Zo vermindert u niet alleen de milieu-impact van uw bedrijf, maar benadrukt u ook uw duurzaam engagement! 

PPA's, een aantrekkelijke optie voor grote bedrijven

De laatste jaren is een nieuwe trend steeds populairder geworden bij grote bedrijven die hernieuwbare energie willen gebruiken: PPA-contracten (Power Purchase Agreement). 

Een PPA is een overeenkomst tussen een producent van groene energie en een verbruiker. 
Een PPA is geschikt voor grote bedrijven met een jaarlijkse energiebehoefte tussen 2 en 4 megawatt gedurende 2.000 à 2.500 uren per jaar. Bedrijven die willen verduurzamen en volop de groene kaart kiezen. 

Bijkomende informatie over PPA’s vindt u in dit artikel. Uw accountmanager staat u ook graag te woord.