Atlas Copco versnelt zijn energietransitie met een PPA voor een offshore windmolenpark
Met een omzet van 14,7 miljard euro (2023) en meer dan 53.000 werknemers is Atlas Copco een industriële reus. De groep, die sinds de jaren 1950 in België gevestigd is, levert innovatieve producten en oplossingen (luchtcompressoren, afvoerpompen, enz.) aan een breed scala van industrieën. Als echte pionier en wereldleider heeft Atlas Copco onlangs een essentiële stap gezet in zijn strategie voor duurzame ontwikkeling. De groep heeft een Corporate Power Purchase Agreement (PPA) getekend met ENGIE, waardoor een groot deel van zijn energie voortaan afkomstig is van Belgische windturbines in de Noordzee. Wat zijn hun ambities met deze PPA?
Ambitieuze milieudoelstellingen
Dit partnerschap is volledig in lijn met de milieustrategie van Atlas Copco. "We willen pioniers zijn in de duurzame energietransitie en onze koolstofvoetafdruk verkleinen. Zo willen we onze wereldwijde CO2-uitstoot tegen 2030 met 46% verminderen ten opzichte van 2019. Op dit moment zijn we halverwege... Dankzij dit PPA-contract, een van meerdere belangrijke initiatieven, zetten we opnieuw een belangrijke stap in de richting van het behalen van onze doelstellingen", zegt Wouter Ceulemans, hoofd van de Airtec-afdeling van Atlas Copco Airpower. Dit duurzame engagement is niet onopgemerkt gebleven, want de groep werd onlangs door het tijdschrift Time geselecteerd als een van de 500 meest duurzame bedrijven ter wereld.
Concreet zal Atlas Copco via deze PPA gedurende minstens vier jaar een capaciteit van 5,9 MW afnemen uit Belgische offshore windenergie, wat overeenkomt met het verbruik van 6.400 gezinnen. De 54 windturbines van het C-Power windpark, in de Noordzee en gedeeltelijk beheerd door ENGIE, zullen ongeveer 16.000 MWh hernieuwbare energie per jaar leveren aan Atlas Copco Airpower (en ook aan andere bedrijven), goed voor een groot deel van het elektriciteitsverbruik van zijn slimme fabriek in Wilrijk. Zo zal de Groep 9.000 ton CO2 per jaar kunnen besparen.
ENGIE, de referentiepartner
ENGIE van zijn kant bevestigt zijn rol als leider in de ontwikkeling van hernieuwbare energie en als belangrijke speler in een koolstofneutrale toekomst, met name door de ondertekening van Corporate PPA's. "Als 's werelds grootste ontwikkelaar van groene PPA's is onze doelstelling duidelijk: onze businessklanten helpen om de koolstofvoetafdruk van hun activiteiten te verkleinen en zo hun energietransitie te versnellen", zegt Vincent Verbeke, CEO van ENGIE België.
Tussen nu en 2030 zal ENGIE de ontwikkeling van hernieuwbare energie blijven versnellen om zijn doelstelling van 2,5 GW te halen, in het bijzonder via corporate PPA's. "In 2023 vertegenwoordigen onze corporate PPA's niet minder dan 2,4 GW groene elektriciteit. Dat geeft energie-intensieve bedrijven toegang tot lokale hernieuwbare energiebronnen, zoals windturbines, op middellange en lange termijn," voegt Vincent Verbeke toe. Dankzij de Corporate PPA's versnelt ENGIE de transitie van energie-intensieve bedrijven zoals Atlas Copco.
De Corporate PPA, een hefboom voor de energietransitie
Het voorbeeld van Atlas Copco is een perfecte illustratie van het nut en de effectiviteit van Power Purchase Agreements voor bedrijven die hun milieu-impact willen verminderen en tegelijkertijd hun energiekosten op middellange en lange termijn willen beheersen. Deze overeenkomsten bieden verschillende voordelen:
- Directe toegang tot een betrouwbare, gecertificeerde hernieuwbare energiebron.
- Zicht op lange termijn op energiekosten, aangezien de elektriciteitsprijs vooraf is bepaald.
- Het is een effectieve manier om uw energietransitie te versnellen en uw milieudoelstellingen te halen, zonder investeringen.
- Een concrete bijdrage aan de wereldwijde ontwikkeling van hernieuwbare energie en het creëren van een koolstofneutrale toekomst.
Bijkomende informatie over PPA’s vindt u in dit artikel. Uw accountmanager staat u ook graag te woord.