5 manieren om het energieverbruik van uw bedrijf aanzienlijk terug te dringen

Ons energieverbruik verminderen, net als het effect van onze activiteiten op het milieu, is van essentieel belang geworden. Maar waar kunt u beginnen? Wat zijn de meest doeltreffende maatregelen? Laat u begeleiden door de experts op het gebied van energie-efficiëntie.
Hélène D.
20/01/2023 |

Inzicht in en analyse van uw verbruik

Voor u verbeteringen of investeringen overweegt, moet u de verschillende energieposten in uw bedrijf analyseren. U kunt uw huidige verbruik beoordelen aan de hand van deze tips.
Vervolgens maakt u een overzicht op van uw verwarmings-, koelings-, ventilatie- en verlichtingssystemen en van de andere installaties die energie verbruiken. 
Het is niet altijd gemakkelijk om te weten hoe en waar te beginnen ... Een onafhankelijke expert kan u helpen om energieverlies of mogelijke afwijkingen op te sporen via een energieaudit.

Bepaal de belangrijkste maatregelen en bepaal welke het meeste rendement bieden

Na uw analyse kunt u de mogelijke acties rangschikken op basis van hun rendement en de vereiste investering.

Hoewel elk bedrijf anders is, zijn er enkele algemene acties per belangrijke verbruikspost waarmee u aanzienlijk kunt besparen. Hieronder enkele voorbeelden:

Verlichting

 • Actie 1: uw verlichting beter beheren met een automatisch uitschakelsysteem

Schakel de verlichting in ruimtes waar slechts af en toe passage is (trappenhuizen, parkings, opslagplaatsen, enz.) aan en uit met behulp van aanwezigheidsdetectoren of tijdschakelaars. 
Door uw gebouwen alleen te verlichten wanneer dat nodig is, kunt u tot 30% besparen op uw verlichtingskosten1.

Verwarming

Verwarming is een van de grootste verbruiksposten, vooral voor de tertiaire sector. Het kan tot 50% van het energieverbruik uitmaken!2
Gelukkig kunnen een paar optimalisaties u veel geld besparen.

 • Actie 2: een programmeerbare thermostaat installeren 

Stel uw verwarming buiten de werkuren automatisch in op een bepaalde minimumtemperatuur.
Met deze maatregel kunt u naar schatting onmiddellijk 25 tot 30% besparen, terwijl het comfort voor uw werknemers optimaal blijft.

 • Actie 3: de kleppen en flenzen van uw verwarmingssysteem isoleren

Een goede isolatie van de leidingen van uw verwarmingssysteem is een van de meest rendabele maatregelen. Dat vermindert het warmteverlies tussen het verwarmingssysteem en de radiatoren drastisch.

Het is vooral belangrijk als de leidingen naar buiten worden geleid of aan grote temperatuurverschillen worden blootgesteld. 

Voor grotere installaties kan deze ingreep een besparing tot 2.500 euro per jaar opleveren. Dat kan al tellen!

Ventilatie en airconditioning

 • Actie 4: onderhoud is key!

Plan regelmatig een onderhoud van uw installaties, zodat ze optimaal blijven werken. Een vervuild systeem verbruikt aanzienlijk meer energie en vergroot het risico op storingen. Met deze eenvoudige maatregel kunt u uw CO2-uitstoot verminderen en de levensduur van uw installaties verlengen.

 • Actie 5: een CO2-sensor installeren 

Deze sensor detecteert het koolstofdioxidegehalte en activeert uw ventilatiesysteem alleen wanneer uw werknemers aanwezig zijn. Zo kunt u uw energieverbruik voor ventilatie tot 25% terugdringen3.
Een mooi gebaar voor het milieu ... en voor de gezondheid van uw werknemers! Zo kunt u ook de lucht verversen op basis van het verzadigingsniveau voor koolstofdioxide.

Ontvang een gepersonaliseerd actieplan door een energieaudit uit te voeren

Maar welke maatregelen zijn relevant voor uw bedrijf? Welke moeten voorrang krijgen? Laat een onafhankelijke energieauditeur u helpen de juiste keuzes te maken. Hij geeft u: 

 • Een gedetailleerd overzicht (gedocumenteerd & geïllustreerd met foto's) van uw energieverbruik en de staat van uw bestaande installaties; 
   
 • Duidelijke aanbevelingen om uw energieprestaties te verbeteren, gerangschikt volgens een score op basis van snelheid van uitvoering en besparingspotentieel. Met de voorgestelde initiatieven kunt u uw CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht om ter plaatse zelf groene energie te produceren;
   
 • Een schatting van de energiebesparing en het investeringsrendement per voorgesteld initiatief.