Kan je een middelgrote windmolen recycleren?
Windmolen recycleren: deze onderdelen krijgen een nieuw leven
Volgens constructeur Siemens Gamesa kan je in theorie 80 tot 90% van de windmolens recycleren. Ter info: we hebben het in dit artikel over middelgrote windmolens. Hoger dan 15 meter met een vermogen tot 300 kW.
Middelgrote windmolens bestaan voor 83% uit staal en ijzer. Dat zijn materialen die eenvoudig te recycleren zijn, denk maar aan de mast.
Maar middelgrote windmolens bevatten ook andere materialen. Zo zit er aluminium in kabels, ladders en platformen en dat kan je recycleren. Net zoals het koper dat de wieken laat ronddraaien.
Volgens een onderzoek van de Deense Technische Universiteit uit 2014 kan je ook de elektronica en batterijen van windmolens een nieuw leven geven.
Amper 10 à 20% is nauwelijks te recycleren. Vooral de wieken van een windmolen. Die zijn gemaakt van composiet, een materiaal dat bestaat uit vezels zoals glas- of koolstofvezels, en een hars zoals epoxy of polyester.
Windmolen recycleren: wat met de wieken?
Wieken van een windmolen zijn voor 90% gemaakt van composiet. Net zoals witte tandvullingen. Of het aanrecht in je keuken.
Composiet kan je in elke vorm gieten. Het is zo sterk als staal maar ook erg licht van gewicht. Erg interessant dus om wieken van te maken.
Maar tegelijk ook lastig te recycleren. Daardoor belandt composiet vaak in de verbrandingsoven of op het stort. Niet meteen een duurzame oplossing.
Jammer genoeg zijn de meeste technieken voor recyclage van de wieken nog niet rendabel. Dus probeert de industrie ook creatieve oplossingen te verzinnen. Zo kreeg deze windturbine een tweede leven als fietsenstalling.
Leuk gevonden. Maar de uitdaging in de toekomst is om wieken te produceren die 100% recycleerbaar zijn.
Windmolen recycleren: wat brengt de toekomst?
De windenergie-industrie probeert om binnen de drie jaar de eerste 100% recycleerbare wiek te ontwerpen en te produceren.
Het ZEBRA-project (Zero wastE Blade ReseArch), gedreven door IRT Jules Verne, brengt industriële bedrijven en technologische centra samen om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Zoals: Arkema, CANOE, ENGIE, Suez, LM Wind Power en Owens Corning.
Niet alleen om 100% recycleerbaarheid te bereiken, maar ook om de hele levenscyclus te verbeteren. Met een lagere ecologische voetafdruk tijdens productie en recycling, wat resulteert in een duurzamere wiek.
Veel bedrijven kiezen voor een middelgrote windmolen om zelf groene energie te produceren. Ook interessant voor uw ondernemingen? Bekijk de voordelen.