Waarom middelgrote windturbines ideaal zijn voor bedrijven die ’s nachts energie verbruiken

Sommige bedrijven draaien zowel overdag als ’s nachts op volle toeren, zodat ze de klok rond behoorlijk wat energie verbruiken. Geldt dat ook voor uw bedrijf?
Isabelle V.
29/10/2019 |

En hoe pakt u het dan best aan om uw energiefactuur te doen dalen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen? Precies: door een middelgrote windturbine. Of nog beter: door de combinatie van een windmolen met zonnepanelen. Zo haalt u de klok rond, zomer en winter, het beste rendement.

Dit zijn de voordelen:

  • U produceert uw eigen groene, lokale energie, het hele jaar door: ook ’s nachts en tijdens de winter
  • U bespaart jaarlijks 10 tot 30% op uw energiefactuur
  • Uw investering is terugbetaald na 6 tot 12 jaar (afhankelijk van uw locatie en de energieprijs)
  • U verhoogt uw milieuvriendelijke imago en verkleint uw ecologische voetafdruk
  • U profiteert van voordelige subsidies en een soepelere reglementering dan voor grote windturbines

Misschien bent u nog niet direct overtuigd van de voordelen van hernieuwbare energie. Misschien kijkt u op tegen de investering of wilt u de kat nog even uit de boom kijken. Dat is om verschillende redenen geen goed idee. Zo zijn er vandaag verschillende subsidiemogelijkheden en andere voordelen. En niemand weet wat de toekomst brengt. Eén ding is wel zeker: hoe sneller u investeert, hoe sneller u profiteert van uw investering.

Maar het sterkste argument komt van uw klanten, partners en sollicitanten: zij staan er immers op dat u het groene voorbeeld geeft.

De harde cijfers

Uit onderzoek* blijkt namelijk het volgende:

– 67% van de bedrijven die zich bezighouden met groene marketing constateren een gemiddelde stijging van de verkoop met 10%;

– 63% melden dat teams die gewerkt hebben aan duurzame oplossingen trots zijn op hun werk en hun enthousiasme intern overdragen;

– merken met een ecologische stempel winnen een marktaandeel van 0,5 tot 3 punten;

– de zichtbaarheid verhoogt sterk: merken melden dat ze opgemerkt worden dankzij hun ecologische inspanningen en veel vaker vermeld worden in de pers.

Winnen met wind

Hoeveel rendement u haalt, hangt af van een aantal factoren: of u investeringssteun krijgt, de prijs van de elektriciteit, de gemiddelde windsnelheid op uw locatie, de graad van autoconsumptie, de financiering met vreemd vermogen, of u extra investeringsaftrek geniet … Het opstellen van uw businesscase en het maximaliseren van uw rendement vraagt dus om maatwerk.

Dat deze investering uw zaak geen … windeieren legt, staat dus buiten kijf. Begin 2019 werden de eerste vergunningen in Vlaanderen uitgereikt, en ENGIE heeft in Vlaanderen talrijke nieuwe dossiers lopen. En wie weet, straks ook het uwe?