Verlaag de CO2-uitstoot van uw bedrijf in 1,2,3 … en 4!

Wat denkt u: bent u een kleine verbruiker of springt u eerder kwistig om met CO2? Soms zit uw verbruik in een verrassend hoekje.
Isabelle V.
03/06/2019 |

BEREKEN HOEVEEL CO2 U PRECIES VERBRUIKT

Hoe vaak nemen uw medewerkers het vliegtuig? Hoe innovatief is uw wagenpark? Zet u in op bedrijfsfietsen en carpooling? Verbruikt u veel papier? Mogen uw medewerkers soms thuiswerken? Op internet bestaan verschillende handige tools om uw verbruik in kaart te brengen. De resultaten krijgt u onmiddellijk, dus u kunt er gelijk mee aan de slag. Maar om u het leven te vergemakkelijken, hebben we hieronder al een aantal quick wins verzameld. Kijk snel verder!

 

GA VOOR QUICK WINS

Installeer energiezuinige verlichting (led- of andere energiebesparende lampen). Bedenk een systeem om de lichten uit te zetten wanneer er niemand is, manueel of via bewegingssensoren.

2. Kantoormateriaal

Hoe energiezuinig zijn uw computers, lcd-schermen, printers en kopieerapparaten? Doe een screening en vervang oude modellen. En moedig iedereen aan om alle toestellen op het einde van de werkdag uit te schakelen.

TIP: Sluit kantoorapparaten aan op stekkerdozen met een aan-/uitschakelaar: dan schakelt u ’s avonds alles tegelijk uit.

3. Ramen en deuren

Kies voor energiezuinige ramen en deuren en zorg voor een goede afdichting en isolatie.

4. Verwarmings- en koelsystemen

Draai de thermostaat een graad of twee hoger of lager – afhankelijk van het seizoen, dat bespaart heel wat energie. En zet de thermostaat ’s nachts en tijdens de weekends flink lager.

5. Onderhoud

Voer regelmatig onderhoud uit op al uw toestellen en machines, dat verhoogt de efficiëntie.

TIP: de groenste energie is nog altijd géén energie!

6. Transport en wagenpark

Moedig medewerkers aan om zich duurzaam te verplaatsen en help ze met carpoolen. Bied energiezuinige wagens aan en werk samen met lokale leveranciers. Sta thuiswerken toe wanneer het zinvol is en investeer in betrouwbare technologie voor videoconferenties.

7. Afval

Evalueer uw verpakkingsstrategie, druk alleen documenten af wanneer strikt noodzakelijk en print dubbelzijdig. Recycleer blikjes, plastic en gas. Laat uw oude kantoorapparatuur niet eindigen op een stort: doneer computerschermen en oude meubelen aan non-profitorganisaties.

8. Partners

Koop duurzaam in en werk samen met partners die zich inzetten voor recyclage. Kies partners die, net als u, een duurzaamheidsbeleid hebben. Inspireer andere bedrijven door uw goede voorbeeld.

WEK ZELF GROENE ENERGIE OP

Door zonnepanelen te installeren wekt u niet alleen uw eigen groene energie op: u bespaart ook flink. En qua investering kunt u gebruik maken van handige leaseformules*: zo hoeft u niet zelf in de buidel te tasten, maar uw energiefactuur verlaagt wel vanaf dag 1. En na tien jaar bent u eigenaar van uw zonnepanelen. Het goede nieuws: als we allemaal samen zo veel mogelijk inzetten op zonne-energie, kunnen we in 2040 maar liefst 7 miljoen ton CO2 per jaar** vermijden.

* voor bedrijven met een beschikbare oppervlakte van minstens 1.000 m2

**studie van Elia

SPREAD THE WORD

Vergeet ook niet om ‘uw’ CO2-verhaal te documenteren, te vertellen en te verspreiden. Zo kunt u bijvoorbeeld de opbrengst van uw zonnepanelen afficheren op schermen aan de receptie of in de keuken. Creëer dus genoeg ‘buzz’ rond uw verhaal en zorg ervoor dat het groene vlammetje aangewakkerd raakt en blijft branden, bij medewerkers, leveranciers, partners en klanten. Veel succes!