Zonnepanelen in uw bedrijf: dit gelooft u maar beter niét

Er bestaan behoorlijk wat urban legends over zonnepanelen en zonne-energie. In die mate dat veel bedrijven nog altijd aarzelen om de stap te zetten.
Isabelle V.
03/06/2019 |

 

 

En natuurlijk is het verhaal ook niet zwart-wit. En moet u bij het ‘vergroenen’ van uw bedrijf een aantal cruciale keuzes maken. Maar het staat buiten kijf dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu en rendabel op de koop toe. Om u op weg te helpen, nemen we enkele hardnekkige mythes onder de loep. Wat denkt u, zijn de volgende stellingen feit of fictie?

1. Help, het is winter! Gedaan met zonne-energie …

Veel bedrijven denken dat het Belgische weer én de Belgische winter nefast zijn voor zonne-energie. Maar zonnepanelen hebben helemaal geen warmte nodig om elektriciteit te produceren. Zonlicht volstaat, en ja hoor, de zon schijnt ook tijdens de winter, zelfs in België. In totaal ‘krijgen’ we zo’n 1.000 zonne-uren per jaar. Het verhaal klopt dus niet: zonnepanelen wekken ook tijdens de winter elektriciteit op. Dat neemt niet weg dat de productie in de zomer hoger ligt. Twee derde van de jaarproductie gebeurt tussen april en september, één derde tussen oktober en maart. Dat valt dus behoorlijk goed mee …

2. Zonnepanelen zijn niet langer rendabel

Fictie! En los hiervan wijzen alle berekeningen erop dat investeren in zonnepanelen nog steeds alleen maar voordelen heeft: op termijn betaalt uw investering zichzelf terug.

3. De levensduur van zonnepanelen is te kort om voordelig te zijn

Fictie: de totale levensduur van zonnepanelen bedraagt ongeveer 25 jaar. En omdat de meeste investeringen na 7 jaar zijn afgeschreven, maakt u dus bijna 20 jaar lang zuivere winst. Nu is het wel zo dat het hoofdonderdeel van uw zonnepanelen, de omvormer, minder lang meegaat: hier gaat het om een gemiddelde van 10 à 15 jaar. Meestal krijgt u hier 5 jaar garantie op, maar u kunt ook verlengingen aanvragen, in sommige gevallen zelfs tot 20 jaar.

4. Zonnepanelen zijn niet te recycleren

Klopt zeker niet: zonnepanelen genereren zelfs minder elektronisch afval dan wasmachines!  Zonnepanelen bestaan voor 80% uit glas en kunnen voor 90% gerecycleerd worden.
Eerst wordt het glas gescheiden van andere onderdelen zoals het frame, de siliciumcellen en andere metalen. Het glas kan op de gewone manier worden gerecycleerd, het silicium wordt opnieuw gebruikt voor de productie van nieuwe zonnecellen of omgevormd tot staven. Het kan tot wel vier keer hergebruikt worden.

5. Uw dak kan het gewicht van zonnepanelen niet aan

Veel bedrijven stellen zich deze vraag. Zal mijn dak het wel houden? Zijn de zonnepanelen niet te zwaar? Heb ik meer kans op schade bij hagel of blikseminslag? Maar eerst en vooral wegen de zonnepanelen helemaal niet zo veel: het gaat om 10 tot 15 kg per m² en niet 30 kg, zoals velen denken. Verder zijn zonnepanelen plat, zodat er geen risico op blikseminslag bestaat. En daarnaast beschikken zonnepanelen over gehard glas, waardoor ze zelfs bestand zijn tegen hagelbollen van 25 mm diameter aan 90 km/uur. Bij felle wind hangt het risico af van een aantal factoren, zoals de hellingsgraad van dak en panelen. Maar hoe dan ook betalen de meeste brandverzekeringen de schade terug bij extreme weerfenomenen.