AD Delhaize in Jurbise installeert zonnepanelen

Wanneer een Waalse kmo beslist om voor hernieuwbare energie te gaan, doet ze dat voor de volle 100%!
Hélène D.
25/03/2019 |

 

 

 

De installatie van fotovoltaïsche panelen bij AD Delhaize, onder het beheer van een directie los van de Delhaize-groep, is ontstaan uit de wens om beter tegemoet te komen aan de vraag van haar klanten: overgaan tot een globale benadering van duurzaam verbruik. Ontdek hierna het interview met Philippe Mangelinckx, Energieprojectteam voor AD Delhaize :

AD Delhaize Jurbise - Zonnepanelen ENGIE

Onlangs besloot u om de stap te zetten naar zonne-energie en het hele dak van uw zaak met zonnepanelen uit te rusten Bravo! Hoe is deze keuze tot stand gekomen?

We bewandelen hiermee een pad dat al enige tijd is aangelegd: eerst en vooral willen wij, net zoals iedereen, onze kosten verminderen en willen we op onze schaal een ecologische impact hebben. Verder mogen we zeggen dat de vraag ook van onze klanten kwam: zij willen meer lokale producten kopen, en niet producten die van ver komen, ze willen graag meer bioproducten, sommige klanten komen hun voertuig opladen tijdens het winkelen … we zien dus een ecologische benadering bij de consument zelf, die bepaalde merken verkiest boven de andere.

U hebt dus bij uw klanten een concurrentievoordeel gehaald door groene energie te produceren?

Het was inderdaad interessant om te zien dat onze klanten veel vragen stelden tijdens de installatie van de panele We waren best trots om hen onze aanpak uit te leggen!  Dit heeft ons zelfs nog een duwtje in de rug gegeven om verder te denken:we overwegen om het verbruik van groene energie te koppelen aan het winkelen en het gemiddelde winkelmandje: bijvoorbeeld, vanaf een bepaald aankoopbedrag kan de klant genieten van gratis oplaaduren voor zijn voertuig op onze parking.

Groene marketing dus! Hoe wilt u deze positieve dynamiek voortzetten?
We zijn zo blij om dit met onze klanten te delen dat we een digitaal bord hebben geïnstalleerd dat concreet weergeeft wat we elke dag hebben bespaard. Zo kunnen zelfs onze klanten deze actieve aanpak met ons delen en er volledig in meegaan.

Laten we even terugkomen op uw verbruik. Wat verwacht u van deze nieuwe fotovoltaïsche installatie?

Dankzij deze installatie wordt het dagelijks verbruik voor 100% gedekt.We verwachten een beter verbruiksdiagram zodat we de pieken in onze activiteit en de daaruit voortvloeiende negatieve impact op onze factuur aanzienlijk kunnen verminderen.Op dit vlak zijn de adviseurs van ENGIE voor ons van onschatbare waarde geweest: hun expertise heeft ons geholpen om samen na te denken over onze beste energieconfiguratie. Toen we naar het verbruik keken, vroegen we ons af wat we konden doen om dit te veranderen zonder de manier waarop we werken fundamenteel te veranderen.

Bijvoorbeeld?

Zo hadden we bijvoorbeeld elke ochtend een piek bij het aanzetten van de ovens waarin het brood wordt gebakken. We zetten deze allebei tegelijkertijd gedurende 15 minuten aan en niemand heeft zich ooit afgevraagd of we dit anders konden doen. Gevolg: dit vertaalde zich negatief in de factuur.

En was het antwoord: Ja, je kan op een zeer eenvoudige manier invloed hebben op je factuur?

Het antwoord was duidelijk positief: door de ovens 15 minuten later aan te zetten, waren er geen pieken meer, en dus ook geen hogere prijzen! Het is heel eenvoudig en toch hadden we er niet aan gedacht. Zo worden er nog wel meer zaken op het vlak van verbruik niet aangepakt, die toch echt een verschil maken. Zonne-energie was een van de ideeën die aan bod kwamen toen we nadachten over energieverbruik.
Hoe kan een onderneming een verschil maken in haar energieverbruik en -impact?

Ik vind trouwens dat elk bedrijf een kwh-deskundige zou moeten hebben, want gelet op de huidige prijzen kan men hier gemakkelijk iets aan veranderen. Zo hebben we bijvoorbeeld de verlichting veranderd naar LED en hebben we gekeken naar de zogenaamde negatieve calorieën, nl. de koudeketen.
In werkelijkheid doen we veel uit gewoonte, zonder ons ‘dure’ vragen te stellen. Zo betalen we bijvoorbeeld voor de cosinus phi, terwijl deze kosten kunnen worden verminderd en zelfs worden geëlimineerd dankzij een beter ontworpen installatie! We proberen te compenseren wat we aan de ene kant verliezen door dit aan de andere kant goed te maken.

Het is net alsof je je focust op de pleister in plaats van de wonde te voorkomen! Op welke termijn verwacht u een rendement op uw investering?
U zal lachen, maar ik kijk echt uit naar de factuur om te zien hoeveel ik heb bespaard! Het is inderdaad heel verrassend 😊 Voor fotovoltaïsche energie, die veel verder gaat aangezien we dit met fundamentele werkzaamheden hebben gedaan (wat ik overigens aanbeveel), verwachten we een snel rendement, 6 jaar. Voor de overige veranderingen zullen we al binnen 6 maanden een positieve balans kunnen opmaken!
Wat ik het meest positief vind, is dat we beseffen dat we indirect kunnen inspelen op onze economische en ecologische impact. Dat geeft een bevrijdend gevoel!

Afspraak binnen 6 maanden dan!

Hernieuwbare energie past ook voor uw onderneming! Neem contact op met onze experts, zij begeleiden u van A tot Z om samen de beste energieoplossing voor uw onderneming uit te werken.