Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Evolutie van de elektriciteitsprijzen
op de groothandelsmarkt

De aankoop en levering van elektriciteit gebeurt zowel op lange termijn (forwardmarkt) als op korte termijn (spotmarkt). Uw elektriciteitsprijs hangt onder meer af van het type energiecontract en de leveringsperiode. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende koersen en bijhorende prijsbewegingen.
Forwardmarkt

Markt op lange termijn waar elektriciteit verhandeld wordt voor een levering in de toekomst.

Bekijken
Spotmarkt

Markt op korte termijn waar elektriciteit verhandeld wordt voor een levering de volgende dag - Epex Spot.

Bekijken
Forwardmarkt

Op de forwardmarkt (markt op lange termijn) wordt energie verhandeld voor een levering in de toekomst tegen een prijs die vandaag bepaald wordt. Dat levert u heel wat gemoedrust op: u weet precies hoeveel u in de toekomst betaalt voor uw elektriciteit.


CAL
De prijs op de forwardmarkt voor een levering in de komende drie jaren:
CAL+1, CAL+2 en CAL+3.


Q
De prijs op de forwardmarkt voor een levering in de komende vier kwartalen:
Q+1, Q+2, Q+3 en Q+4.


M
De prijs op de forwardmarkt voor een levering in de komende drie maanden:
M+1, M+2 en M+3.


Prijsparameters
Afhankelijk van uw energiecontract is de prijs die vermeld staat op uw factuur al dan niet gekoppeld aan een specifieke index:

EBIm
Een index die de evolutie weergeeft van de maandelijkse forwardprijzen voor elektriciteit op de Belgische groothandelsmarkt.


EBIq
Een index die de evolutie geeft van de driemaandelijkse forwardprijzen voor elektriciteit op de Belgische groothandelsmarkt.

Endex 303
Een index gebaseerd op het rekenkundige gemiddelde van de dagelijkse prijzen ICE Endex gedurende het trimester die aan het trimester van levering voorafgaat. De prijs voor elektriciteit van uw contract wordt trimestrieel geïndexeerd.

Endex 101
Een index gebaseerd op het rekenkundige gemiddelde van de dagelijkse prijzen ICE Endex gedurende de maand die aan de maand van levering voorafgaat. De prijs voor elektriciteit van uw contract wordt maandelijks geïndexeerd.

Spotmarkt
De spotmarkt is de markt op korte termijn. U koopt stroom die de volgende dag al geleverd wordt. In tegenstelling tot de forward markt is de tijd tussen aankoop en levering zeer kort. De prijzen op korte termijn in België worden door Epex Spot gepubliceerd.

eSpot monthly
De prijs voor elektriciteit van uw contract wordt maandelijks geïndexeerd. eSpot monthly is een index gebaseerd op het rekenkundige gemiddelde van de “settlement” prijzen op de Day-Ahead Market (Epex Spot), voor alle dagen van de betreffende maand.

eSpot hourly
De prijs voor elektriciteit van uw contract wordt per uur geïndexeerd en wordt de dag voor levering gepubliceerd op de Day-Ahead Market (Epex Spot).

Optimaliseer uw energieaankopen

 

Download uw 4-delige gids over de energiemarkt:

Ontdek hoe de elektriciteits- en gasmarkten écht werken

Laat u gidsen naar de juiste energieformule 

Krijg tools om de energiemarkt op te volgen 

Speel beter in op prijsschommelingen
 

Gratis gids ontvangen
Grijp de opportuniteiten op de energiemarkt.
Hoe? Simpel:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de hoogtepunten van de energiemarkten in uw mailbox dankzij Energy Market News.
Inschrijven >

Download het e-book

Hoe komen de elektriciteits- en gasprijzen tot stand? En hoe detecteert u een opportuniteit op de markt? We leggen het allemaal glashelder uit.
E-book downloaden >

Stel uw prijsalerts in

Via Target Alert ontvangt u een sms of e-mail wanneer uw doelwaarden bereikt zijn. Zo mist u nooit nog een opportuniteit op de markt!
Meer info >

Volg ons op LinkedIn

Volg de energiemarkt op de voet: helder en beknopt. U krijgt de nieuwste analyses van de belangrijkste marktontwikkelingen en de invloed op de energieprijzen. Dit helpt u om de juiste aankoopbeslissingen te nemen.
Naar LinkedIn >

Een offerte voor uw onderneming?
Vraag online een gepersonaliseerde energieofferte
voor uw onderneming of openbare instelling.