5 oplossingen om uw medewerkers en gebouwen klaar te stomen voor elektrisch rijden
U hebt het mobiliteitsplan van uw bedrijf (opnieuw) uitgedacht en uw ambities op het vlak van elektrische wagens kenbaar gemaakt. Het enige dat u nu nog te doen staat, is uw medewerkers overtuigen om mee de sprong te wagen en uw bedrijfsinfrastructuur (en misschien ook de infrastructuur van uw medewerkers) klaar te maken voor dit nieuwe avontuur.
1. Het geheim? Communicatie!
Uit een studie van Securex blijkt dat twee derde van de loontrekkenden veel belang hecht aan de initiatieven op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van hun werkgever. Overstappen op elektrisch rijden is in dat geval duidelijk een belangrijk element voor uw imago van ecologisch verantwoord bedrijf.
Voor u veranderingen aan de vloot gaat doorvoeren, is het evenwel belangrijk dat u hierover communiceert. Er bestaan immers nog heel wat vooroordelen over elektrische wagens, ook al denkt 40% van de Belgen dat hun volgende wagen een elektrische wagen of een wagen op waterstof zal zijn. Verduidelijk uw doelstellingen (een vloot die 20, 50 of 100% elektrisch is?) en deel ook uw argumenten. Organiseer tot slot ook infosessies en vertel hoe ook andere bedrijven hun mobiliteit hebben verbeterd aan de hand van een multimodale aanpak.
2. Testen maar!
Voor u iets nieuws invoert, moet u het uiteraard eerst uitproberen. De beste manier om uw medewerkers te overtuigen van elektrisch rijden? Laat het hen zelf proberen! Een andere mogelijkheid is dat u hen tijdelijk een elektrische wagen ter beschikking stelt. Ze kunnen bijvoorbeeld zo’twerewagen gebruiken om naar klanten te gaan of om hun woon-werkafstand uit te proberen. Zo zullen ze elektrisch rijden ook echt concreet leren kennen!
Zo’tweretestsessie is heel belangrijk, zeker als u weet dat 95% van de bestuurders van elektrische wagens bevestigen dat ze niet meer met een andere wagen zouden willen rijden, en al zeker niet met een benzine- of dieselwagen. Bestuurders stemmen er vaak mee in om een wagen te lenen. Een andere optie is dat u een tijdelijk abonnement neemt bij een deeldienst voor elektrische wagens.
3. Zorg voor een laadoplossing op het werk
Door laadpalen te installeren op het werk, zal u uw werknemers makkelijker kunnen overtuigen om over te schakelen op een elektrische wagen. Ze hoeven zich dan immers geen zorgen meer te maken over de autonomie van hun voertuig. Verschillende modellen, waarvan sommige nieuwe die in 2019 zullen verschijnen , kunnen al meer dan 300 km rijden na één oplaadbeurt.
Bovendien is het nu al mogelijk om het oplaadproces te programmeren en te beheren vanop afstand via mobiele apps, zoals Smatch van ENGIE. U sluit uw auto gewoon aan op een laadpaal, maakt verbinding met uw telefoon en de app geeft aan wanneer en hoe lang de wagen moet worden opgeladen.
4. Installeer laadpalen
Op basis van uw behoeften en uw ambities op het vlak van elektrische mobiliteit, raden we u aan om een installatieplan voor laadpalen op te stellen. Zo kunt u bekijken hoeveel palen u wilt plaatsen en op welke locaties. Het is bijvoorbeeld van belang dat de afstand tussen de oplaadpalen en uw hoogspanningscabine of laagspanningsverdeler beperkt blijft.
Vergeet ook niet dat uw elektrische vloot hoogstwaarschijnlijk nog verder zal groeien. Installeer de laadpalen dus in fases en zorg onder meer al voor de kabels en buizen voor de latere fases. Zo vermijdt u bijkomende kosten in de toekomst. ENGIE kan u helpen met het installatieplan voor uw laadpalen.
5. Beheer het laadvermogen en uw budget dankzij de oplossingen van ENGIE
Vanaf vijf laadpalen kunt u gebruikmaken van slimme laadoplossingen dankzij het aanbod voor elektrische wagens van ENGIE. Het voordeel? U kunt de impact op het elektrische verbruik van uw bedrijf onder controle houden. Via een algoritme kunnen we het laadvermogen van de palen in real time aanpassen aan het algemene verbruik en de elektriciteitsbehoefte op de site. Komt u aan het toegelaten maximum per elektrische installatie? Dan wordt het opladen van de wagens automatisch vertraagd en omgekeerd.
Bent u bang dat de investering in laadpalen u te veel geld kost? Ook daar bestaan oplossingen voor. Charging-as-a-Service (CaaS) is een formule waarbij de laadpalen en de elektriciteitswerken worden gefinancierd door een derde investeerder (zoals ENGIE). In ruil betaalt u een vast maandelijks bedrag voor de laadpalen en de daaraan verbonden diensten.
Heeft uw bedrijf zonnepanelen? Dan kunt u ook maximaal profiteren van uw eigen elektriciteitsproductie om uw laadpalen van stroom te voorzien.
ENGIE biedt een geïntegreerd aanbod van slimme laadproducten, niet alleen voor uw bedrijf, maar ook voor uw werknemers thuis. Daarnaast bieden we een groot aantal diensten zoals een eenvoudige betaaldienst voor de oplaadbeurten van uw medewerkers, bezoekers, enz. Neem contact met ons op en ontvang een offerte op maat, aangepast aan de behoeften van uw bedrijf.