Checklist elektrische veiligheid

Als werkgever bent u aansprakelijk als er ongevallen gebeuren met elektriciteit. U moet dus op elk moment kunnen bewijzen dat u de juiste maatregelen hebt genomen om de veiligheid en het welzijn van uw personeel te garanderen.
Damien G.
17/06/2019 |

Maar hoe pakt u dat precies aan? U vindt in deze checklist een omschrijving van de verschillende stappen die u moet nemen, telkens met een reeks vragen als leidraad en tips om een bevoegdheidsverklaring op te stellen.

Een overzicht:

STAP 1: identificeer uw personeel

Volgens de wet moet u duidelijk alle personen identificeren in uw bedrijf die attent gemaakt moeten worden op de gevaren van elektriciteit of die werken moeten uitvoeren aan of in de buurt van elektrische installaties. Opgelet, dat zijn er veel meer dan u denkt!

Hierna moet u het kwalificatieniveau van uw werknemers inschatten….

Leestip: een handige infografie

STAP 2: stel een bevoegdheidsverklaring op

Die verklaring is een wettelijk attest dat u samen met de preventieadviseur opstelt en waarin u verklaart dat werknemers de gevaren van elektrische apparatuur correct kunnen inschatten…

STAP 3: leg de juiste taak bij de juiste persoon

Dan is het kwestie van de juiste taken toe te wijzen aan uw werknemers. Dat wil dus zeggen dat ze moeten aansluiten bij hun vaardigheden.  Opgelet: denk specifiek genoeg!

STAP 4: Vergeet de opvolging niet

Het volstaat niet om de juiste taak netjes aan de juiste persoon toe te wijzen. Achteraf moet u zeker ook gaan controleren of de taak daadwerkelijk is uitgevoerd door personen die de juiste opleiding hebben gekregen.

Veel succes!