De 5 vaakst voorkomende veiligheidsfouten bij elektrische installaties

Een goed beheer van elektrische installatie is cruciaal voor uw business. Toch worden de veiligheidsregels voor de hoogspanningscabine niet altijd gerespecteerd. Deze 5 veiligheidsfouten maken bedrijven het vaakst.
Damien G.
22/04/2020 |

1. Geen toegang

De toegang tot de hoogspanningscabine wordt verhinderd door palletten en andere ongewenste voorwerpen zoals oude kratten en ander afval dat verwijderd moet worden.

2. Open deur

Dat mag u letterlijk nemen: de deur sluit niet altijd. Deze oude (en soms ook minder oude) cabines zijn daarom toegankelijk voor toevallige voorbijgangers. Levensgevaarlijk.

3. Ongedierte en andere ongewenste dingen

In hoogspanningscabines worden soms aangetroffen: ratten, muizen, katten, fauna zoals braamstruiken, water, condensatie, stof en spinnenwebben. Het risico met knaagdieren is dat ze op de rails springen en zo een brand via kortsluiting veroorzaken.

4. Geen plexiglas

Voor een oude, open cabine is er een risico op vlambogen en vuur omdat er geen beschermende laag uit plexiglas is.

5. Geen aardingsplan

Er is geen aardingplan of het aardingsplan is niet behoorlijk uitgevoerd.

Hoogspanningscabine: verplicht gesloten?

Goed om te weten: vanaf 2004 moet een nieuwe hoogspanningscabine gesloten zijn. Een open cabine wordt echter wel getolereerd tenzij u fundamentele aanpassingen doet. Zoals zonnepanelen of windturbines plaatsen. Vanaf dan is een gesloten hoogspanningscabine verplicht.

Nieuwe cabine en alles is in orde? Niet altijd

Misschien lijkt uw hoogspanningscabine technisch betrouwbaar. Misschien ervaart u geen problemen en maakt u zich dus geen zorgen. Toch moet uw elektrische installatie voldoen aan heel wat standaarden. Een reeks aandachtspunten die u als technical manager moet respecteren.

Weet ook dat de leeftijd van uw cabine niet zoveel betekent. Sommige recente cabines voldoen niet aan de standaard omdat ze bijvoorbeeld geen voltagedetectoren hebben.