Geen stroom, geen pralines!

Als de Leonidas-pralines elke keer vlot in de pralinedoosjes en in de winkels terechtkomen, dan is dat ook een beetje aan ENGIE te danken. Een audit en snelle bijstand bij een panne bewezen in het verleden hun toegevoegde waarde.
Kristof C.
24/10/2016 |

 

 

Tot voor kort maakte Leonidas pralines in twee gebouwen in Anderlecht. In 2014 besloot het bedrijf alleen nog het gebouw aan de Graindorlaan te gebruiken voor de productie. “Wij wilden rationeler en efficiënter werken”, zegt Alain Pollin, Technical Supervisor bij Leonidas. “Maar was dat wel mogelijk? Wij hebben ENGIE gevraagd om een capaciteitsstudie van de elektriciteitsinstallaties aan de Graindorlaan uit te voeren om te zien of ze de extra productiecapaciteit aankonden.

Leonidas voerde vervolgens samen met ENGIE de nodige aanpassingen uit en verbeterde meteen ook de isolatie van de lokalen om de koelaggregaten efficiënter te laten functioneren. “De samenvoeging van de productiecapaciteit in één vestiging heeft ons aanzienlijke energiebesparingen opgeleverd. Het zou logisch zijn om het verbruik van beide sites bij elkaar op te tellen, maar wij stelden slechts een lichte verhoging met 10 tot 15% van het verbruik op de Graindorsite vast”, zegt een tevreden Alain Pollin.

De juiste temperatuur is cruciaal voor pralines!

Vóór de chocolade in vormen wordt gegoten om er heerlijke pralines van te maken, legt hij bij Leonidas een heel circuit af, waarbij de temperatuur een cruciale rol vervult.

“Ik ga hier geen productiegeheimen verklappen”, zegt Alain Pollin, “maar de chocolade stroomt door dubbelwandige leidingen die soms met water en soms elektrisch worden verwarmd. Een voorbeeld: chocolade van 45°C stroomt in een zogeheten ‘tempereermachine’ die de juiste kristallen op de juiste temperatuur produceert om pralines te maken. Het is een heel delicaat en strikt gecontroleerd proces. Een stroomonderbreking is een ramp: de chocolade verhardt in de leidingen of in de machines en het heropstarten vraagt veel tijd. Wij hadden de laatste jaren maar één probleem met de stroomlevering en ook toen heeft ENGIE ons via zijn Energy24-dienst onmiddellijk geholpen met een stroomaggregaat. Hun snelle optreden heeft de impact van de storing op onze activiteiten sterk verminderd.”

Om na te gaan of de stroomvoorziening voldoende blijft, evalueert ENGIE elk jaar de evolutie van het stroomverbruik bij Leonidas, zodat de elektriciteitslevering kan worden aangepast. En dit is nog maar een van de diensten van de energieleverancier.

“Vijf jaar geleden heeft ENGIE bij ons een complete energieaudit uitgevoerd”, zegt Alain Pollin. “Wij wilden uiteraard onze energieprocessen verbeteren en besparen. Van ENGIE ontvingen wij een gedetailleerd rapport, met alle acties die wij zouden moeten ondernemen en de winst die ze kunnen opleveren. Door de configuratie van het gebouw konden wij niet alles uitvoeren, maar wij hebben bijvoorbeeld wel onze luchtcompressoren vervangen door modellen met variabele snelheid. Wij slagen er nu ook in om 40% van de warmte die vrijkomt bij de productie te recupereren om onze boilers voor sanitair water voor te verwarmen. En ten slotte zijn onze koelaggregaten nu uitgerust met klokken, zodat ze alleen functioneren wanneer dat nodig is. De audit was dus echt nuttig.”

Hebt u ook ideeën om uw installaties minder stroom te laten verbruiken? Neem met ons contact op via http://www.engie-electrabel.be/contactB2B of bel 02 336 79 20, zodat wij samen uw energieprojecten kunnen uitvoeren.