Mabru maakt maximaal gebruik van de zon!

Zonnepanelen zijn voor velen in de eerste plaats een verhaal voor de particulier. Niets is minder waar. Bedrijven halen namelijk een aantal voordelen uit de installatie van zonnepanelen op hun domein. Dat is overigens precies wat Mabru, de Vroegmarkt
Kristof C.
21/03/2018 |

Zonnepanelen zijn voor velen in de eerste plaats een verhaal voor de particulier. Niets is minder waar. Bedrijven halen namelijk een aantal voordelen uit de installatie van zonnepanelen op hun domein. Dat is overigens precies wat Mabru, de Vroegmarkt van Brussel, zopas heeft gedaan. In samenwerking met ENGIE werden bijna 8 000 fotovoltaïsche panelen op het dak geïnstalleerd.

Een productie van 2 000 MWh is zoveel als het jaarlijkse verbruik van 600 gezinnen
Ambitie om 60 MW te installeren tegen 2020

ENGIE Sun4Business is een samenwerking tussen ENGIE en Orka, een Belgische onderneming die al tientallen projecten rond zonne-energie heeft uitgerold bij Vlaamse en Brusselse bedrijven.  Het is ENGIE Sun4Business die de investering van Mabru heeft gefinancierd via het derde-investeerderssysteem. Zo kan Mabru gratis beschikken over de elektriciteit geproduceerd door de zonnepanelen. Na 10 jaar wordt Mabru eigenaar van de installatie. ENGIE Fabricom, een dochteronderneming van ENGIE, heeft de zonnepanelen geïnstalleerd en zal instaan voor het onderhoud.

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux: “De installatie die we op de Vroegmarkt van Brussel hebben ingehuldigd, is een concrete vertaling van de strategie van ENGIE om de uitdagingen aan te gaan van wat de energierevolutie wordt genoemd. We kunnen deze strategie samenvatten in 4 D’s:

Decarbonisering, Decentralisatie, Daling verbruik, Digitalisering

 

Decarbonisering door steeds groenere elektriciteit te produceren, Decentralisatie door de energie steeds dichter bij onze klanten te produceren, Daling van het verbruik door energie-efficiëntie en Digitalisering door steeds intelligenter en geconnecteerder energieverbruik. Hiervoor kunnen we rekenen op de complementaire talenten van de 17 000 professionals van ENGIE in België. Ze zijn actief in de productie en verkoop van energie en ook in diensten voor energie-efficiëntie. Wij zijn dus zeer goed geplaatst om onze klanten oplossingen op maat aan te bieden, zoals we vandaag voor Mabru doen.” Investeren in zonnepanelen voor een bedrijf is een milieubewuste investering die snel rendeert.

De panelen genereren doorgaans een return on investment waardoor de kosten over 5 jaar afgeschreven zijn. De verschillende gewesten van België bieden hiervoor trouwens aantrekkelijke subsidies.