Grafityp: future-proof met zonnepanelen en nieuwe hoogspanningcabines

Grafityp uit Houthalen produceert zelfklevende folies en films. Het Belgische bedrijf wilde zijn CO2-voetafdruk sterk verminderen en nam met ENGIE een serieuze sprong: ze lieten zonnepanelen leggen en vernieuwden hun hoogspanningscabines. Twee vliegen in één klap.
Hélène D.
28/04/2021 |

Zonnepanelen voor lokaal verbruik

Om zijn CO2-voetafdruk te verminderen liet Grafityp 550 kWp aan zonnepanelen leggen in een zuidopstelling: 1250 panelen van 440 Wp. 

Goed voor een lokale productie van 534 MWh per jaar waarvan het grootste deel lokaal verbruikt wordt. 

Grafityp verlaagt zo zijn uitstoot met 243 ton CO2 per jaar. De productie van hun installatie volgen ze dagelijks op met een performant monitoringsysteem.

Ook nieuwe hoogspanningscabines dankzij totaaloplossing

Een zonnepanelenproject is hét moment om ook te kijken naar andere oplossingen voor de energietransitie van uw bedrijf.

Zoals de plaatsing van laadstations voor elektrische wagens die de lokaal opgewerkte energie van uw nieuwe zonnepanelen gebruiken. Zo wint u twee keer.

Bij Grafityp controleerde ENGIE uiteraard eerst ook de hoogspanningscabines in aanloop tot de netstudie die bij deze ingreep hoort.

Een renovatie van de HS-cabines bleek noodzakelijk in het kader van een risicoanalyse volgens het KB2012, van toepassing op elektrische installaties. Los van het project van de zonnepanelen zou de cabine in de komende jaren dus sowieso aangepakt moeten worden. Dus reden te meer dit te combineren met het zonnepanelenproject zodat de bottom-line van het project positief blijft.

ENGIE vernieuwde dus ook de hoogspanningshoofdcabine en een interne hoogspanningscabine.

De bestaande hoogspanningshoofdcabine - met open schakelmateriaal achter gesloten cellen met traliewerk en transformator 800 kVA - werd volledig vervangen door hoogspanningsmateriaal. En dat volgens de nieuwe geldende reglementering.

Ook de interne hoogspanningscabine met open materiaal en transformator 500 kVA werd volledig aangepakt. 

Met deze ingreep is één ding zeker: Grafityp mag voortaan rekenen op een geoptimaliseerde elektrische installatie op het vlak van veiligheid.

ENGIE biedt ook uw bedrijf een totaaloplossing. Van lokale energieproductie over de vermindering van uw ecologische voetafdruk tot de controle of upgrade van uw hoogspanningsinstallatie. Neem vrijblijvend contact op met onze experts.